Sănătate

Epidemie de RUJEOLĂ în România! Foarte multe îmbolnăviri în Cluj. Ministerul Sănătății îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie la nivel național, având în vedere că s-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri de rujeolă. Reprezentanții din Sănătate pornesc și o campanie de vaccinare a copiilor.

Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com

 

 


Potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății (MS) marți noaptea, în România se înregistrează aproape 2.000 de cazuri de rujeolă în rândul copiilor, fapt pentru care a fost declarată o epidemie la nivel național.

Clasamentul județelor în care s-au înregistrat cazuri de rujeolă / Grafic realizat de monitorulcj.ro, date preluate de la INSP

Astfel, reprezentanții din Sănătate îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii cu vârste între 9 și 11 luni sau pe cei care au rămas nevaccinați.


„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă. 
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății.

CITEȘTE ȘI:
Urmările pandemiei de COVID-19. Românii acordă mai puțină importanță vaccinurilor pentru copii

 


Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

„Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, au adăugat reprezentanții MS.


Clujul, în topul îmbolnăvirilor

Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2023, deci în primele 11 luni din acest an, au fost înregistrate 1.855 de cazuri de rujeolă în România. Deci, acele „aproape 2.000 de cazuri” despre care MS vorbește nu au fost înregistrate doar acum, ci pe parcursul anului.

Mai departe, potrivit datelor INSP, vedem că județul Cluj se află în „topul îmbolnăvirilor”, adică printre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă în această perioadă. Până la data de 1 decembrie 2023, județul Cluj a înregistrat 194 de cazuri de rujeolă, dintre care doar 6 au fost raportate în săptămâna 24 - 30 noiembrie.


CITEȘTE ȘI:
Un preot clujean face apel la responsabilitate:„Vaccinați-vă copiii și nu mai credeți teoriile conspiraționiste”

 

O situație mult mai gravă se află în apropierea Clujului, în județul Mureș, care este pe primul loc la numărul ridicat de îmbolnăviri. În Mureș, 628 de copii cu rujeolă au fost raportați în primele 11 luni ale acestui an. Acest număr este, de departe, cel mai mare, având în vedere că pe locul doi se află Brașovul, care a înregistrat 339 de cazuri în acest timp. 

Situația cazurilor de rujeolă în România, la 1 decembrie 2023 / Sursă: INSP

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Copiii nevaccinați împotriva rujeolei în pandemie riscă să se îmbolnăvească acum! În Cluj nu sunt vaccinuri. OMS: „Risc de epidemie”

Numărul cazurilor de rujeolă, în creștere cu 79% în 2022, pe plan global. Se răspândește mai repede decât Ebola, gripa sau COVID

Ultimele Stiri
abonare newsletter