Sănătate

Revoluția chirurgiei robotice în tratamentul patologiei pelvine (P)

Robotul chirurgical Da Vinci XI: o inovație salvatoare pentru pacienții cu patologii uterine

Dr. Dragos Iuga Dr. Dragos Iuga

 

Într-o epocă a inovației medicale în continuă expansiune, chirurgia robotică - cu ajutorul sistemului Da Vinci XI - a devenit un adevărat miracol pentru pacienții cu patologie pelvină, mai ales în cazurile de afecțiuni uterine. Această tehnologie de ultimă oră aduce o serie de beneficii remarcabile pentru pacienți și chirurgi deopotrivă, revoluționând modul în care astfel de intervenții chirurgicale delicate sunt efectuate.


Dr. Dragos Iuga este medic primar Obstetrică -ginecologie  în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, un medic cu o vastă experiență în această specialitate medicală, despre care se poate spune cu lejeritate că i se datorează cel mai mare număr de copii care s-au născut în maternitatea Regina Maria Cluj. 

Pasiunea pentru meseria pe care o practică l-a determinat să își dorească să evolueze continuu. Astfel, de curând, Dr. Iuga s- a specializat în chirurgie robotică pentru patologie pelvină și realizează în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj intervenții chirurgicale în patologii uterine. Discutăm aici despre fibroame uterine, chisturi ovariene, dar și despre alte afecțiuni ce se pot opera cu ajutorul robotului chirurgical DaVinci Xi. 


"Chirurgia robotică cu ajutorul sistemului Da Vinci XI reprezintă o evoluție semnificativă în abordarea afecțiunilor pelvine, iar specializarea mea în acest domeniu mă motivează să ofer pacienților cele mai bune soluții chirurgicale. Cu această tehnologie avansată, putem aduce beneficii semnificative în ceea ce privește recuperarea și calitatea vieții pacienților noștri, făcând astfel o diferență reală în medicina modernă.", spune Dr. Dragoș Iuga, medic primar Obstetrică – Ginecologie, cu specializare în chirurgie robotică pentru patologie pelvină.

O revoluție în sala de operații


Sistemul Da Vinci XI este un robot chirurgical de vârf, proiectat pentru a ajuta medicii în efectuarea procedurilor chirurgicale cu o precizie și o dexteritate fără precedent. Acest robot se bazează pe tehnologia robotică asistată, permițând medicului chirurg să efectueze operații complexe într-un mod mai sigur și mai eficient. În cazul patologiei pelvine, acest dispozitiv a adus o serie de avantaje notabile. 

Inovarea în chirurgia ginecologică


“În ceea ce privește afecțiunile uterine, chirurgia robotică cu Da Vinci XI a schimbat perspectivele în medicină. Această tehnologie poate fi aplicată într-o serie de patologii uterine, precum: fibroamele uterine - acele tumori benigne care pot provoca disconfort, sângerare excesivă și infertilitate. Cu ajutorul robotului Da Vinci XI, se pot exciza fibroamele cu precizie, menținând sănătatea uterină a pacientei.”, detaliază medicul.  

De asemenea, tehnica poate fi utilă în tratamentul chirurgical al endometriozei  - o afecțiune dureroasă în care țesutul endometrial crește în afara uterului. Sistemul Da Vinci XI permite îndepărtarea cu precizie a acestor zone afectate, aducând alinare pacientelor. Iar în cazul în care o histerectomie (îndepărtarea uterului) este necesară, robotul chirurgical asigură o intervenție mai puțin invazivă, cu rezultate excelente în ceea ce privește recuperarea.


Beneficii pentru Pacienți

Datorită preciziei și manevrabilității sale, chirurgia robotică reduce semnificativ traumatismul asupra țesuturilor din jurul zonei pelvine. Acest lucru se traduce într-o recuperare mai rapidă pentru pacienți, reducând perioada de spitalizare și disconfortul postoperator. În plus, operațiile cu ajutorul robotului Da Vinci XI impun doar incizii mici, ceea ce duce la cicatrici vizibil mai mici. Această caracteristică estetică a fost foarte apreciată de pacienți, în special de femeile care suferă de patologii uterine.

Mai mult, robotul chirurgical controlează sângerarea mult mai eficient decât procedurile tradiționale, minimizând riscul complicațiilor hemoragice. Totodată, tehnologia robotică asigură o manipulare precisă a țesuturilor, reducând astfel durerea și disconfortul postoperator, recuperarea pacienților fiind mult mai lină și mai rapidă. 

Viitorul Chirurgiei Robotice

"Chirurgia robotică cu ajutorul sistemului Da Vinci XI a deschis noi orizonturi în tratamentul patologiei pelvine. Cu tehnologii în continuă evoluție și chirurgi bine antrenați, această inovație promite o calitate superioară a vieții pentru pacienții cu afecțiuni uterine și nu numai. ", susține Dr. Dragoș Iuga.

În concluzie, robotul chirurgical Da Vinci XI a transformat felul în care tratăm patologia pelvină, oferind pacienților oportunitatea de a-și redobândi sănătatea și calitatea vieții. Cu o precizie și eficacitate incredibile, această tehnologie reprezintă viitorul chirurgiei ginecologice și poate schimba viețile pacientelor într-un mod pozitiv și semnificativ.

CITEȘTE ȘI:

Chirurgia mâinii, sinergia perfectă între chirurg, kinetoterapeut și pacient. Mâna și cariera unui tânăr medic stomatolog salvate de echipa de medici chirurgi a Spitalului REGINA MARIA Cluj(P)

Operație de monturi realizată, în premieră în România, prin osteotomie, la Spitalul REGINA MARIA Cluj (P)

Aproape toate problemele de fertilitate pot fi rezolvate la medic. Interviu cu Conf. Univ. Dr. Romeo Micu, Șeful departamentului de Obstetrică-ginecologie, Spitalul Regina Maria Cluj-Napoca (P)

abonare newsletter