Sănătate

Primul Simpozion Internațional de Api-Fito-Aromaterapie, la Cluj. „Realizăm punți de comunicare și oferim noi perspective în privința traumelor psiho-fizice”

Primul Simpozion Internațional dedicat Apiterapiei, Fitoterapiei și Aromaterapiei se va desfășura la Cluj-Napoca. Evenimentul științific, organizat în parteneriat cu Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” reprezintă un prilej de comunicare interdisciplinară pe tema reperelor Api-Fito-Aromaterapiei în traumele psiho-fizice.

Preparare uleiuri esențiale/Foto: pexels.com Preparare uleiuri esențiale/Foto: pexels.com

 

 


În perioada 16-18 Noiembrie 2023, la Cluj-Napoca se va desfășura primul simpozion internațional axat pe tema resurselor prețioase oferite de natură în tratarea traumelor psiho-fizice. 

 


Tema principală a Simpozionului, „Repere practice ale Api-Fito-Aromaterapiei în traumele psiho-fizice”, este abordată dintr-o perspectivă multidisciplinară, prin intermediul experților și specialiștilor de top prezenți la eveniment.  

Astfel, în cadrul evenimentului științific vor conferenția prefesioniști și cercetători de top, atât de la nivel internațional, cât și din țară, inclusiv din cadrul universităților clujene. 


Printre keynote speakers figurează profesorul Satoshi Ayuzawa (University of Technology Tsukuba, Japonia), profesorul Ion Cosmin Puia (UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca), profesorul Daniel Dezmirean (USAMV Cluj-Napoca) sau profesorul Leon Gomboș (UBB Cluj-Napoca). 

Traumele psihologice și fizice sunt o prezență în viața cotidiană, în diferite medii ale societății, cu care medici și cadre medicale de diferite specialități, psihologi, psihoterapeuți, sportivi, dascăli și alți profesioniști, se confruntă adesea, iar consecințele traumelor pot avea un impact foarte important în viața celor afectați, precum și a celor apropiați acestora.


Apiterapia, Fitoterapia și Aromaterapia, metode milenare care au susținut sănătatea omenirii de-a lungul istoriei, sunt resurse deosebit de prețioase pe care știința le recunoaște și cărora le acordă o atenție deosebită, dovadă incontestabilă a valorii lor terapeutice.

Ce este Api-Fito-Terapia?

Apiterapia presupune terapia cu produse ale stupului, Fitoterapia presupune terapia cu produse special extrase din plante, iar Aromaterapia se referă în general la uleiurile esențiale. 


Acest domeniu este prezentat într-o formulă triplă pentru a fi în consonanță cu modul în care în România se realizează și educația medicală postuniversitară, prin Atestatul de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie. Prin urmare, domeniul reunește cele trei domenii însemnate.

Fiecare dintre cele trei fitoterapii poate fi aplicată individual, dar acestea pot fi și combinate, atunci când este cazul, câte două sau toate trei. Nu este vorba de un domeniu strict delimitat, ci de unul care îmbină trei tipuri de terapii întrucât, în cele din urmă, resursele în general sunt legate de plante, aici intervine și rolul albinelor, iar extractele și uleiurile esențiale sunt extrase în marea lor majoritate din plante. 

Produsele care se folosesc în domeniul fitoterapiei provin la rândul lor preponderent din plante (uscate) sau prin alte forme de conservare. Spre exemplu, gemoterapia folosește elementele tinere ale plantelor, cum sunt mugurii sau lăstarii. Practic, resursele naturale din plante, sub diverse forme de utilizare, reprezintă baza comună pentru aceste domenii de activitate și cercetare.

Cluj: Primul Simpozion Internațional de Api-Fito-Aromaterapie

În prezent, în România funcționează Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, după denumirea atestatului acreditat la nivel național, legal, care poate fi urmat de medici. Inițial, societatea s-a numit Societatea Română de Apiterapie, însă în urma finalizării demersurilor legale, aceasta activează în prezent sub numele Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie.

În noua formulă, în iunie 2023 s-a desfășurat la București și primul congres al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, iar în urma acestuia membrii asociației au inițiat demersurile pentru organizarea unui eveniment special, precum este Simpozionul Internațional de Api-Fito-Aromaterapie, desfășurat în perioada 16-18 noiembrie în parteneriat cu Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj Napoca.

„Scopul nostru a fost de a oferi noi direcții și perspective pentru a înțelege modul în care apiterapia, fitoterapia și aromaterapia pot fi utile. 

Tema pe care o propunem, cea a traumelor psihice și fizice, a devenit tot mai importantă, în contextul pandemiei dar și a schimbărilor de la nivel internațional. Traumele fizice aduc la rândul lor traume psihice, iar acest domeniu aparent redus include de fapt o varietate de domenii. Motiv pentru care vom avea participanți și invitați de onoare din domenii foarte variate – chirurgi, sportivi, oameni din domeniul educației, dar și din domeniul prevenției, iar Spitalul Militar din Cluj are un rol însemnat în desfășurarea evenimentului”, potrivit dr. Ramona-Niculina Jurcău, vice-președinte al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

De altfel, spitalele militare sunt primele implicate în situații de conflicte, iar conflictele presupun, din păcate, traume fizice și psihice majore. 

„Ceea ce dorim să oferim nu sunt niște rețete. Dorim să realizăm punți de comuniune, de comunicare interprofesională și noi perspective. 

Cercetările de top din publicațiile de speicalitate arată pe foarte multe direcții utilitatea produselor stupului, spre exemplu a propolisului, sau a lăptișorului de matcă, precum și a unei mari varietăți de extracte din plante, după cum este și categoria plantelor adaptogene, cu rezultate bine cunoscute în domeniul stresului și al adaptării. 

În cazul uleiurilor esențiale, studiile atestă beneficiile acestora în diferite contexte, dacă e să ne referim aplicat la tema simpozionului, la diferite situații de traume psihice și chiar de traume fizice. De altfel, traumele fizice nu se referă doar la traumatismele cauzate de accidente, lovituri și situații nedorite. Și intervențiile chirurgicale presupun o traumă, însă în acest caz este vorba de o traumă dirijată. În toate aceste situații apar procese inflamatorii, mecanisme complexe, iar resursa imensă de care dispune omul, prin albine și produsele pe care le oferă, plantele medicinale și uleiurile esențiale pot fi de un real folos prin acțiunea pe paliere țintite”, a explicat dr. Ramona Jurcău. 

Simpozionul Internațional de Api-Fito-Aromaterapie are o mare diversitate de zone tematice pe care le acoperă, prin prezența speakerilor prezenți, profesioniști din diverse domenii de activitate. 

„În general, în conferințe medicale putem găsi tematici unidirecționate, pe o anumită specialitate. În cadrul Simpozionului Internațional de Api-Fito-Aromaterapie desfășurat la Cluj-Napoca, deschiderea este inversă, către o diversitate tematică, întrucât noi trăim într-o astfel de diversitate căreia este foarte important să ne putem adapta”, arată vicepreședintele SRAFA, dr. Ramona Jurcău.

Primul Simpozion Internațional de Api-Fito-Aromaterapie, care se va desfășura la cercul Cercul Militar din Cluj-Napoca, în perioada 16-18 Noiembrie 2023, are ca temă principală subiectul „Reperelor practice ale Api-Fito-Aromaterapiei în traumele psiho-fizice”. Evenimentul științific este rezultatul parteneriatului Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca și a Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie. Prin desfășurarea acestuia, organizatorii își propun realizarea unui simpozion ce merită să devină un eveniment de tradiție în Cluj.

„Ace care alungă teama”

„Voi prezenta în această conferință, în cadrul secțiunii «Terapii Integrative conexe cu Api-Fito-Aromaterapia, în traumele psiho-fizice», cazul unui pacient cu o suferință cronică, de peste 9 ani, cu diagnostic de sindrom de colon iritabil, pe care l-am tratat prin homeopatie și 4 ședințe de acupunctură a scalpului Yamamoto (YNSA - Yamamoto New Scalp Acupuncture). De patru luni de zile de la ultima ședintă de acupunctură pacientul se simte bine, s-a recuperat complet somato-emoțional și energetic. Un aspect important este că a conștientizat, a acceptat și a eliminat în mare măsură blocajul traumatic, generator al acestei afecțiuni. Am dorit să demonstrez prin acest caz valoarea reală, cu potențial vindecător al medicinei sacre, integrative, onorând atât sacrul, cât și știința, ambele fiind indisolubil legate. 

Mă simt onorată să fac cunoscută această minunată metodă de acupunctură a scalpului, în a cărei aprofundare am pus mult suflet. Dăruirea și pasiunea pentru tehnica YNSA mi-au fost insuflate de către profesorul meu, Dr. Gabriel Cotea, la rândul său fiind format acum 15 ani de către Prof. Dr. Toshikatsu Yamamoto. Prof. Dr. Yamamoto, specialist în anestezie, obstetrică și chirurgie, acum în vârstă de 96 ani, a dezvoltat unul dintre cele mai eficiente sisteme de acupunctură, care poate fi folosită cu succes atât în practica generală, cât și în terapia de reabilitare sau în domeniul clinic, pentru controlul durerii și în bolile neurologice. Această tehnică mi-a trezit interesul și prin prisma  specialității de neurochirurgie, în care m-am format, pentru că printre alte indicații, YNSA se adresează pacienților cu  AVC si urmările acestuia (tratează deficiența senzorio-motorie, afaziile, are efect neuroprotector și asupra circulației cerebrale).

O altă abordare terapeutică în acest caz a fost cea homeopată, sub îndrumarea Dnului Dr. Văcăraș Vitalie, medic primar neurolog, format în domeniul homeopatiei de către Prof. Dr. George Vitoulkas. Acum câțiva ani am participat la un curs postuniversitar de Neurologie Homeopată, prezentat de Dr. Văcăraș Vitalie, iar modalitatea unică prin care au fost tratate cazurile m-au determinat să urmez prin UMF Iasi, Cursul de Homeopatie Clinică și Etică Medicală. Nu întâmplător mi-am intitulat lucrarea «Ace care alungă teama», pentru că și în cazul pacientului meu, care avea ca și mulți alții frică de ace,   tratamentul cu acestea a acționat pe principiul homeopatiei. Acest principiu se explică prin cuvintele «similia similibus curentur», conform căruia dacă o substanță creează anumite simptome la un om sănătos, înseamnă ca ea va elimina aceleași simptome la un om bolnav. Medicamentul homeopatic stimulează tendința naturală de vindecare a organismului, mecanismul de acțiune fiind în principal energetic. Sper ca prin participarea mea la această conferință să pot inspira și alți colegi, să aibă o viziune holistică asupra ființei umane, în ceea ce privește abordarea diagnostică și terapeutică.

Afirmația părintelui chirurgiei Sushruta, care a trăit cu 600 de ani înainte de Christos, că «un om este sănătos atunci când psihicul, ţesuturile şi digestia sunt în echilibru, iar sufletul şi spiritul său se găsesc permanent în stare de fericire interioară» este valabilă și astăzi”, spune dr. Ioana Moldovan Asistent Universitar, Disciplina Histologie, UMF Cluj.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Inedit! Invenții ale cercetătorilor clujeni în sănătăte, prezentate la Technology Transfer Days organizate de UMF Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter