Sănătate

Știai că alăptarea îmbunătățește IQ-ul copilului tău? Copiii alăptați la sân, riscuri mai mici de diabet pe parcursul vieții

Beneficiile alăptării la sân. Specialiștii în sănătate publică susțin că alăptarea îmbunătățește coeficientul de inteligență (IQ) al copilului, dar și că îl face pe acesta mai puțin predispus la diabet.

O mamă alăptându-și copilul / Foto: depositphotos.com O mamă alăptându-și copilul / Foto: depositphotos.com

 

 


Beneficiike alăptării la sân. Specialiștii INSP susțin că alăptarea la sân îi face pe copii să fie mai puțini predispuși la dezvoltarea diabetului pe parcursul vieții. 

 


De asemenea, copiii alăptaţi la sân au şanse mai bune să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate.

„Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat şi conţine anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli care apar, mai ales în rândul copiilor. Laptele matern oferă toată energia şi nutrienţii de care sugarul are nevoie în primele luni de viaţă şi continuă să asigure până la jumătate sau mai mult din nevoile nutriţionale ale copilului, în a doua jumătate a primului an şi până la o treime în timpul celui de-al doilea an de viaţă. Copiii alăptaţi la sân au şanse mai bune să nu fie subponderali, supraponderali sau să sufere de obezitate şi sunt mai puţin predispuşi la diabet, pe parcursul vieţii”, susţine INSP, scrie agerpres.ro.


CITEȘTE ȘI: 

Ce să faci când copilul are o infecție respiratorie și când să-l duci la medic? Recomandările medicilor clujeni

Mit sau adevăr? Medicii au făcut o listă cu leacurile băbești care în realitate NU funcționează


 


Alăptarea crește coeficientul de inteligență (IQ)

Potrivit INSP, în lume, aproximativ 44% dintre sugarii cu vârsta între 0 şi 6 luni sunt alăptaţi exclusiv la sân. Astfel, dacă toţi copiii cu vârsta între 0 şi 23 de luni ar fi alăptaţi optim, se estimează că în fiecare an ar putea fi salvate peste 820.000 de vieţi de copii cu vârsta sub 5 ani.

„Alăptarea este unul dintre primii factori de protecţie durabilă a sănătăţii copilului. Alăptarea îmbunătăţeşte coeficientul de inteligenţă şi gradul de şcolarizare. Îmbunătăţirea dezvoltării copilului şi reducerea cheltuielilor cu sănătatea prin alăptare are ca rezultat câştiguri economice pentru familii. Este recomandată iniţierea alăptării în prima oră de la naştere, alăptarea exclusivă până când copilul împlineşte 6 luni şi continuarea alăptării, în paralel cu procesul de diversificare, până la vârsta de 2 ani”, afirmă aceeaşi sursă.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

PRAG discriminatoriu pentru ALĂPTAREA în public, consideră Salvaţi Copiii. Ce vârsta maximă trebuie să aibă bebeluşul pentru ca mama sa să nu fie amendată

STUDIU: Alăptarea timp de cel puţin şase luni scade cu 10% riscul de deces cauzat de cancer

abonare newsletter