Politică

PDL promite o nouă Lege a Sănătăţii

<p><img src="documente/stories/01_ianuarie/16_ziua/02-severvoinescu.jpg" border="0" width="450" height="257" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cum va arăta noul proiect de lege în viziunea partidului de guvernământ.</p>

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat sâmbătă că PDL îşi asumă, ca partid principal de guvernare, reluarea întregului proces de elaborare a unei Legi a Sănătăţii şi nu ţine neapărat ca proiectul retras să fie baza de pornire a acestui efort legislativ.

Sever Voinescu a menţionat că PDL este interesat de orice propunere de dialog venită dinspre alte partide sau structuri ale societăţii civile şi speră că acestea sunt „serioase şi nu provocări mediatice, menite să ridice temperatura socială".

Potrivit lui Voinescu, este incorect să i se atribuie proiectului Legii Sănătăţii recent retras din dezbatere opţiuni pe care nu le avea, precum privatizarea serviciilor de urgenţă ori desfiinţarea SMURD.

Sever Voinescu, despre o nouă Lege a Sănătăţii


Voinescu a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că PDL consideră că reforma în domeniul sănătăţii este „o necesitate stringentă” şi este convins că toţi cetăţenii României au aceeaşi opţiune. „Insatisfacţia românilor în raport cu sistemul de sănătate al ţării este pe deplin justificată şi devine cu atât mai frustrantă cu cât decidenţii politici întârzie reformarea sa”, a precizat Voinescu. El a explicat că „PDL asumă ca pe o datorie firească a sa, ca partid principal de guvernare, reluarea întregului proces de elaborare a unei asemenea legi şi nu ţine neapărat ca proiectul retras să fie baza acestui nou efort legislativ”.

„PDL a iniţiat această dezbatere, de aceea a pus proiectul de lege pe site. Am văzut acum, după retragerea proiectului de lege, că au fost partide politice care cheamă la dialog, am văzut şi structuri ale societăţii civile, am recepţionat şi o interesantă propunere publică din partea Colegiului Medicilor. (...) Sigur, PDL este interesat să participe la orice dezbatere. A iniţiat una, va încerca să iniţieze şi altele, de asemenea este deschis şi către alte propuneri", a mai spus Voinescu.
El a mai declarat că este incorect să i se atribuie proiectului Legii Sănătăţii recent retras din dezbatere opţiuni pe care nu le avea, precum privatizarea serviciilor de urgenţă ori desfiinţarea SMURD, apreciind că „aceste minciuni” au avut rolul de a înspăimânta oameni greu încercaţi de criză. Voinescu a întărit faptul că nimeni, niciodată nu a intenţionat să privatizeze sistemul de urgenţă sau să desfiinţeze SMURD. De asemenea, el a precizat că nu există în PDL nicio comisie mandatată să elaboreze un alt proiect de Lege a Sănătăţii.

Traian Băsescu a cerut retragerea proiectului Legii Sănătăţii

Vineri, preşedintele Traian Băsescu a cerut public, la Cotroceni, retragerea proiectului Legii Sănătăţii, după ce mii de oameni au ieşit în stradă, în ţară. „Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Înţeleg prin toate semnalele publice că o mare parte din public nu vrea schimbarea. Cer public premierului retragerea proiectului”, a declarat atunci Traian Băsescu.

Trei zile de proteste

Timp de trei zile mii de manifestanti au ieşit în stradă în Bucureşti, Galaţi, Alba Iulia, Sibiu, Iaşi, Timişoara, Bacău, Vaslui, Ploieşti sau Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute. La Cluj, câteva zeci de persoane s-au adunat sâmbătă şi duminică în Piaţa Unirii din Cluj la un miting care, dintr-o mişcare de susţinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat, s-a transformat într-o manifestaţie anti-putere. Oamenii au strigat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi au cerut majorarea salariilor şi a pensiilor. Ei au mai cerut şi demisia ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, dar au protestat şi împotriva măsurilor luate de jandarmi la mitingul de la Bucureşti prin agitarea unor pancarte pe care scria „Ruşine jandarmi bucureşteni”.

Opoziţia s-a detaşat de proteste

Reprezentanţii Opoziţiei au transmis, sâmbătă seară un mesaj de salut către oamenii care au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară, îndemnându-i în acelaşi timp să respingă total orice gest de violenţă. De asemenea, ei au precizat că se detaşează de protestele din ultimele zile, organizate iniţial pentru susţinerea lui Raed Arafat, transformate apoi în mitinguri îndreptate împotriva preşedintelui Traian Băsescu.

abonare newsletter