Sănătate

Un simplu test ar putea depista demența cu 12 ani înainte de simptome

Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare: o anomalie ar putea fi un semn timpuriu al demenței. Această tulburare ar putea permite depistarea bolii chiar și cu 12 ani înainte de apariția simptomelor clasice, precum pierderea memoriei sau confuzia.

Un simplu  la oftalmolog ar putea depista demența cu 12 ani înainte de simptome. Foto: pexels.com Un simplu la oftalmolog ar putea depista demența cu 12 ani înainte de simptome. Foto: pexels.com

 

 


Studiul, realizat pe parcursul a 25 de ani și implicând peste 30.000 de persoane, a demonstrat că cei care suferă de o anomalie a vederii, adică de „pierderea sensibilității vizuale" au avut un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență în viitor.

 


„Rezultatele noastre sugerează că testele de vedere ar putea fi un instrument valoros pentru depistarea timpurie a demenței", a declarat Dr. Ahmet Begde, conducătorul echipei de cercetare. 

„Identificarea deficiențelor vizuale ar putea îmbunătăți capacitatea de a diagnostica boala și de a implementa măsuri preventive sau tratamente mai devreme."


Un test simplu ar putea depista demența cu 12 ani înainte de simptome: Speranță în lupta împotriva bolii

Descoperirea este semnificativă, deoarece demența este o boală progresivă care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților și a celor dragi. Depistarea timpurie ar putea oferi mai multe opțiuni de tratament și ar putea ajuta la gestionarea mai eficientă a simptomelor.

CITEȘTE ȘI:
Femeile dorm mai puțin decât bărbații și sunt mai stresate ca niciodată. E înfiorător ce arată sondajele!

Testul pentru identificarea acestei tulburări, cunoscut sub numele de „testul de sensibilitate vizuală”, este un instrument care evaluează viteza de procesare vizuală și timpul de reacție la un stimul vizual. 


Cu alte cuvinte, acest test este folosit pentru a măsura nu doar viteza de procesare de bază, ci și procese mai complexe, cum ar fi sensibilitatea la contrastul vizual și capacitatea de percepție vizual-spațială în prezența unor elemente în mișcare.

Descoperire uimitoare: O anomalie a vederii ar putea fi un semn timpuriu al demenței

Riscul unei viitoare demențe a fost de 1,39 ori mai mare la persoanele cu o viteză redusă de procesare vizuală simplă și de 1,56 ori mai mare la cele cu o viteză redusă de procesare vizuală complexă. Studiul a fost publicat în Scientific Reports.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Gura sănătoasă, minte sănătoasă: Legătura surprinzătoare dintre dinți și demență.

Ultimele Stiri
abonare newsletter