Politică

Controverse în jurul Legii Sănătăţii

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/26_ziua/07 interior spital coridor doctor.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: right;" />Proiectul Legii Sănătăţii şi eventuala promovare a acestuia prin asumare a răspunderii agită spiritele nu numai în Opoziţie.</p>

Coaliţia de guvernare a stabilit luni discutarea pe fond a proiectului de Lege a Sănătăţii peste două săptămâni, forma în care va fi promovat proiectul nefiind încă decisă. În cazul în care aceasta va fi asumarea răspunderii, Opoziţia va depune moţiune de cenzură.

Proiectul Legii Sănătăţii şi eventuala promovare a acestuia prin asumare a răspunderii agită spiritele nu numai în Opoziţie. Ieri, subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a decis să demisioneze din funcţie, în urma unui schimb dur de replici cu preşedintele Traian Băsescu, pe tema noii legi.

Reprezentanţii Puterii susţin însă că, „după cum decurg lucrurile“, nu există intenţia angajării răspunderii pe acest proiect. De altfel, şi preşedintele Traian Băsescu declara zilele trecute, la Realitatea TV, că ar fi „o mare greşeală“ ca noua Lege a Sănătăţii să fie adoptată prin asumarea răspunderii Executivului.

Puterea: „Lege Sănătăţii este în dezbatere“

„Cred că ar fi o mare greşeală să treacă (noua lege a Sănătăţii - n.r.) prin asumarea răspunderii şi ea trebuie dezbătută în Parlament. Dar, înainte de a ajunge în Parlament, această lege trebuie dezbătută public, cu bună-credinţă“, spunea preşedintele Traian Băsescu, zilele trecute. De altfel, şi deputatul PDL Petru Călian subliniază faptul că, după cum decurg lucrurile, nu există intenţia ca acest proiect să fie promovat prin asumare a răspunderii, pentru că în acest moment este în dezbatere publică, pentru ca apoi să fie dezbătut în Parlament.

„Proiectul stârneşte controverse într-adevăr, însă toate aceste discuţii sunt provocate de persoane care nu au citit acest proiect. Legea este foarte amplă, iar dezbaterile trebuie să aibă loc. Vorbind despre serviciile de urgenţă, spre exemplu, aici se vor putea atrage bani. De asemenea, în ceea ce priveşte casele de asigurări de sănătate, nu vor mai fi 42, numărul acestora se va reduce. Însă trebuie să existe consecvenţă în privinţa dezbaterilor, iar în momentul în care se va instala o coerenţă beneficiarii vor fi tot bolnavii, pacienţii. Sper ca Opoziţia să nu perturbe dezbaterile“, a declarat democrat liberalul pentru Monitorul de Cluj.

Cordoş: „Ai bani, trăieşti, nu ai bani, nu trăieşti!“

Senatorul clujean social democrat Alexandru Cordoş susţine însă că noul proiect de Lege a Sănătăţii este în detrimentul pacienţilor. Potrivit lui Cordoş, transformarea spitalelor în societăţi comerciale sau fundaţii „nu este decât o strategie a Guvernului Boc-Băsescu-Udrea pentru privatizarea pe nimic a acestor unităţi, spre beneficiul clientelei portocalii“. Cordoş consideră că „Legea Sănătăţii propusă de coaliţia PDL-UDMR-UNPR exprimă cel mai bine ideologia guvernării: ai bani, trăieşti, nu ai bani, nu trăieşti“. Mai mult, Alexandru Cordoş cere Guvernului să nu-şi asume răspunderea pe Legea Sănătăţii, deoarece, în opinia sa, cine nu va avea bani pentru serviciile medicale „va fi lăsat să se lupte singur cu bolile sau să moară“. „Fondurile pentru asistenţa medicală de urgenţă sunt aceleaşi şi în 2012. Dacă aceeaşi sumă trebuie să fie împărţită cu alte 10-20-30 de servicii private, niciuna nu va putea face decât anumite bucăţi din sistem“, mai spune parlamentarul.

Manuel Chira: „Este suspectă graba“

Consilierul local liberal, medicul Manuel Chira consideră că deşi legea este în dezbatere, este suspectă graba cu care se discută acest proiect. Chira susţine, la rândul său, că proiectul Legii Sănătăţii, în forma propusă, va face mai mult rău decât bine. „Este suspectă graba, este o lege foarte importantă, care nu trebuie să treacă prin asumare de răspundere, ci trebuie discutată. Din punctul meu de vedere, este făcută însă pentru privatizarea sistemului sanitar public, pentru interese clientelare. Se falimentează un spital, se cumpărăr apoi pe nimic, şi se face privatizarea. Or, în sănătate există deja sector privat. Cred că există interese foarte mari pentru privatizare. Şi toate acestea vor fi în detrimentul pacienţilor. Şi nu numai, şi în detrimentului medicilor“, a explicat Chira pentru monitorulcj.ro.

Proiectul noii Legi a Sănătăţii a fost pus, în 28 decembrie 2011, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Proiectul va fi în dezbatere publică până în 28 ianuarie 2012.

abonare newsletter