Politică

Se reia plata subvenţiei de stat pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr

<p>Direcţia Agricolă şi de Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj va relua plăţile întrerupte la 31 decembrie 2009, reprezentând subvenţia pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr cu contracte şi producţia marfă predată la fabrica de procesare de la Luduş, informează Agerpres.</p>

 

„Judeţul Cluj are plăţi restante de aproximativ 1 milion de lei, din 2009 şi până în prezent, faţă de cultivatorii de sfeclă de zahăr, pentru producţia marfă predată la fabrica de procesare de la Luduş. Cantitatea de sfeclă predată a fost susţinută de la buget, până în 2009, cu 30 de lei tona. După aderarea României la Uniunea Europeană, tip de trei ani, între 2007 şi 2009, plăţile au fost achitate, dar ca urmare a sistării ajutoarelor de stat, la 31 decembrie 2009, producătorii de sfeclă nu au mai beneficiat de sprijinul acordat din fonduri bugetare”, a declarat pentru Agerpres şeful DADR, Grigore Onaciu.

El a precizat că în 2009 dosarele pentru ajutorul de stat la culturile de sfeclă s-au depus la DADR şi nu la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
„Avem aceste dosare în arhivă, iar conform Hotărârii de Guvern 1296, din 27 decembrie 2011, care aprobă activitatea aferentă anului 2009, pentru care se acorda sprijin financiar producătorilor agricoli din sectorul vegetal, DADR va relua plăţile pe baza borderourilor cu persoanele eligibile, ce au depus dosare pentru susţinerea producţiei marfă de sfeclă de zahăr. Vom primi banii în contul DADR şi îi vom vira beneficiarilor, după ce se vor actualiza conturile lor pentru depunerile la bănci”, a spus Grigore Onaciu.

Sfecla de zahăr se cultivă pe bază de contract încheiat între producătorii agricoli şi fabricile de zahăr. Acestea asigură sămânţa pentru culturi şi acordă sprijin, în regim de prefinanţare, pentru pregătirea terenului şi combaterea bolilor şi dăunătorilor, urmărind, totodată, tehnologia de cultură. Cultivatorii de sfeclă primesc, după livrare, un buletin de calitate din partea fabricii.

Fabrica de zahăr din Luduş a început, în luna octombrie 2011, campania de prelucrare a sfeclei, societatea anunţând că vor intra în lucru aproximativ 70.000- 80.000 de tone de sfeclă de zahăr, cantitate ce reprezintă doar 25% din capacitatea totală a fabricii.

Câteva dintre marile magazine alimentare din Cluj-Napoca au expus, în aceste zile, la vânzare, pentru prima dată în ultimii ani, zahăr produs la fabrica din Luduş.

Ultimele Stiri
abonare newsletter