Politică

SMURD, în pericol de desființare?

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/24_ziua/02 unitatea de primire a urgentelor upu ambulanta smurd rp 08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproape 10000 de persoane au semnat, în doar 10 zile, o petiție on-line prin care cer să nu fie desființat SMURD. Din proiectul noii Legi a Sănătății se deduce că SMURD este în pericol de desființare.</p>

Raed Arafat, cel care a înființat SMURD în România, precizează că noțiunea de „echipe de tip SMURD” poate fi folosită de orice instituție care are o ambulanță deoarece legea nu mai specifică statutul actualului SMURD.

Românii se tem că serviciul de urgență SMURD ar putea fi desființat dacă proiectul noii Legi a Sănătății va fi adoptat în forma actuală. Din acest motiv, au fost create petiții în mediul on-line prin care populația cere să nu se desființeze SMURD. În doar 10 zile au fost adunate aproape 10.000 de semnături pentru această cauză.
„Numai un nebun s-ar gândi să desființeze un asemenea lucru, la câți oameni au fost salvați de acești oameni”, „Ne-au luat spitalele, acum și SMURD-ul? Ce ne mai rămâne oare?”, „Datorită celor de la SMURD sunt astăzi în picioare după un accident rutier. Nici nu vreau să aud aberațiile astea. Încep să-mi urăsc țara”, sunt doar câteva din comentariile celor care au semnat petiția.

Raed Arafat explică de ce SMURD e în pericol

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății și fondatorul SMURD, explică de ce SMURD este în pericol de desființare. „Sunt mulți dintre colegii mei care deduc că noua propunere de lege acolo ne duce (la desființare – n.r.). Şi am să explic de ce. A menționa echipe tip SMURD înseamnă a deschide cuvântul SMURD pentru a fi folosit de orice formă de instituție care are o ambulanță. În contextul vechii legi existau alte articole care clarificau foarte bine ce înseamnă SMURD. Exista un capitol care îți spune că există SMURD ca serviciu, cum este, cum e corelat între Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății. Acolo nu există nicio confuzie pentru că SMURD-ul este un serviciu care este folosit clar de către două ministere în interesul pacientului. Acum, majoritatea acestei legi a dispărut. Scoțând din context foarte multe lucruri și rămânând doar câteva mențiuni, interpretarea devine alta. Când spui «de tip SMURD» și ai anulat total capitolul care clarifica cum functioneaza SMURD-ul, «de tip SMURD» poate fi interpretat că SMURD nu este un brand, un serviciu, ci un nume generic care poate fi aplicat oricărui serviciu de ambulanță public sau privat. Oricine poate sa scrie ca e «de tip SMURD» cum spui că eu sunt un taxi”, a declarat Raed Arafat pentru Hotnews.ro.

Cum apare SMURD în proiectul noii Legi a Sănătății

În proiectul noii Legi a Sănătății nu este menționată explicit desființarea SMURD, însă, după cum a explicat și Raed Arafat, se spune că serviciile de urgență pot fi acordate de echipe de tip SMURD. „Acordarea primului ajutor de bază, fără echipamente specifice, se efectuează de către orice persoană instruită în acest sens sau de către persoane fără instruire prealabilă, acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgență sau al serviciilor de urgență prespitalicească de tip SMURD şi serviciului de ambulanță, având ca scop prevenirea complicaţiilor şi salvarea vieţii până la sosirea unui echipaj de intervenţie”, se arată în proiectul de lege.

abonare newsletter