Politică

Bani europeni „pentru tuns” muncitorii de la Nokia

<p>Muncitorii care au lucrat la fabrica Nokia din localitatea clujeană Jucu vor primi un ajutor între 100 şi 200 de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), care să îi ajute în încercarea de a-şi găsi un nou loc de muncă.</p>

 

„Alocaţia de interviu”, cum este numit acest ajutor, li se va acorda muncitorilor pentru a-şi asigura o „imagine prezentabilă”. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a explicat că ideea muncitorilor disponibilizaţi de la Nokia de a primi o sumă de bani pentru haine şi tuns a fost considerată inovativă de către funcţionarii europeni.

„Cei circa 1.400 de angajaţi ai Nokia care se vor înscrie în proiectul de reintegrare profesională vor primi bani de haine, tuns, bărbierit, transport, cazare şi masă astfel încât să fie cât mai prezentabili în cadrul viitoarelor interviuri pentru angajare. (...) La depunerea dosarului pentru obţinerea de fonduri de la FEAG ne-am interesat dacă aceste sume de bani ar putea fi acordate ca «alocaţie de interviu» şi ni s-a spus că ideea este bună”, a explicat Don. El a mai precizat că aceste alocaţii ar putea fi acordate începând cu luna februarie şi că ar putea fi date de două ori, în cazul în care muncitorii vor fi nevoiţi să se prezinte la mai multe interviuri.

Daniel Don a precizat că muncitorii vor fi obligaţi să facă dovada cheltuirii banilor cu chitanţe. Pe de altă parte, muncitorii vor mai primi anumite sume compensatorii, precum şi produse, de la conducerea companiei finlandeze.

abonare newsletter