Politică

Negocieri cu năbădăi pentru noul Guvern. Ce dorințe au partidele politice, când va fi convocat noul Parlament?

PSD vrea un Guvern de „uniune națională”, PNL se agață cu dinții de două funcții, USR-PLUS îl forțează pe Dacian Cioloș. Președintele Klaus Iohannis promite un nou Parlament până de Crăciun.

 

 


În cursul zilei de luni, șeful statului a avut consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

 


Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcţia de premier va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

PSD vrea un Guvern de „uniune națională”

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a declarat că a propus, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, „un Guvern de uniune naţională” cu premier Alexandru Rafila. Potrivit lui Ciolacu, Klaus Iohannis a menţionat că propunerea PSD de premier în persoana lui Alexandru Rafila este „una „onorabilă”. Ciolacu a adăugat că un Guvern de uniune naţională ar urma să fie format de toate forţele politice, inclusiv PNL, cu care PSD a exclus orice posibilitate de a face un Guvern.


„Preşedintele României a recunoscut faptul, şi chiar ne-a felicitat, că PSD a câştigat aceste alegeri. De asemenea, a spus că propunerea PSD în persoana domnului doctor Alexandru Rafila este o propunere onorabilă. (...) Am vorbit numai de varianta unui Guvern de uniune naţională. (...) Am menţionat faptul că acele negocieri ridicole, pe lângă Constituţie, de la Vila Lac 1 nu au ce căuta într-o democraţie reală. Am insistat că România trece printr-o perioadă complicată, atât în ce priveşte pandemia, a crizei sanitare, cât şi a crizei economice şi nu ne permitem o majoritate în Parlament fragilă şi considerăm că un Guvern de uniune naţională este cea mai bună soluţie în acest moment pentru România. Normal, în această construcţie politică, partidul care a câştigat alegerile trebuie să desemneze prim-ministrul, în persoana domnului Rafila”, a spus Ciolacu, într-o conferinţă de presă la sediul PSD după întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

PNL îl vrea premier pe ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu

Delegaţia Partidului Național Liberal a fost formată din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan şi Rareş Bogdan şi liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu. Premierul demisionar a declarat că liberalii nu sunt de acord cu nicio participare la guvernare a PSD.


„PSD a ţinut în loc România 30 de ani, PSD, trei ani de zile după ce a primit încrederea în 2016, a făcut cu totul şi cu totul altceva decât a promis românilor. Mai mult decât atât, s-a comportat ca un partid care nu merită să deţină nicio părticică de putere în România. Noi am hotărât posibilii parteneri prin hotărârea Biroului Politic Naţional în mandatul pe care îl avem – USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor”, a spus Orban la sediul PNL.

„De asemenea, i-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră de premier este în persoana domnului Florin Cîţu (ministrul Finanțelor Publice – n.r.). De asemenea, cealaltă componentă a mandatului, şi anume aceea ca preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie deţinută de preşedintele Partidului Naţional Liberal (Ludovic Orban – n.r.)”, a completat șeful liberalilor.


Alianța USR-PLUS îl bagă la înaintare pe Cioloș

Copreşedintele USR-PLUS, Dan Barna, a declarat că, în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni, alianţa este „optimistă” în ceea ce priveşte şansele constituirii unei majorităţi de centru-dreapta stabile şi echilibrate. El a menţionat că, în cadrul discuţiilor, USR-PLUS l-a susţinut pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că nu ar trebui să intrăm în anul 2021 cu un guvern interimar, adăugând că, în acest sens, PNL şi USR-PLUS trebuie să ajungă la o concluzie, pentru că reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiare din România „au fost cei mai flexibili” la masa negocierilor de până acum. Un guvern de uniune naţională „nu este o soluţie potrivită” în acest moment, a completat Kelemen Hunor.

De asemenea, traseismul politic „ar trebui interzis prin lege” şi, dacă acest lucru nu este posibil, prin amendarea Constituţiei în acest sens, a precizat preşedintele UDMR. Reamintim că UDMR a propus, duminică, la consultările cu PNL şi USR-PLUS, includerea neacceptării traseismului politic în viitorul acord al coaliţiei de guvernare, propunerea fiind acceptată.

AUR a întârziat la negociere, Diana Șoșoacă nu a purtat mască

Diana Şoşoacă, membră a delegaţiei AUR, a declarat că nu a purtat la discuţii mască de protecţie sanitară, pentru că este bolnavă şi exceptată de la această măsură, fapt pe care l-a probat cu o adeverinţă pe care a prezentat-o la intrarea în Administraţia Prezidenţială.

„Este o mare problemă, pentru că se încalcă drepturi şi libertăţi. Drepturi şi libertăţi ale unor oameni care efectiv sunt exceptaţi de la purtatul măştii. Şi, în condiţiile în care peste 85% din măşti sunt neconforme, este o mare problemă. (...) Noi am respectat protocolul, am respectat absolut toate legile, mi s-a spus că nu pot să intru fără mască şi am arătat adeverinţa. M-au rugat frumos să-mi pun măcar pe gură, am ţinut-o pe gură şi, la sfârşitul întâlnirii cu domnul Iohannis, înainte de a ne despărţi, mi-am dat jos masca”, a afirmat Şoşoacă, după întâlnirea de la Cotroceni.

Delegaţia AUR a fost formată din copreşedinţii George Simion şi Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă şi Diana Şoşoacă. Echipa de negociere a partidului-supriză a întârziat la întâlnirea cu Klaus Iohannis, motivând că „s-au plimbat”.

„Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții acestor formațiuni și mine, însă pot să spun că astăzi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern. Am primit câteva propuneri, însă cred că este nevoie de cel puțin de încă o rundă de consultări până când lucrurile se cristalizează. Intenționez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie. Săptămâna viitoare, luni, se va constitui noul Parlament.” Klaus Iohannis | președintele României

CITEȘTE ȘI:

Cum va arăta viitorul Parlament? Numărul final de senatori și deputați al fiecărui partid, după redistribuiri


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter