Politică

Victorie „liberală” cu primari PSD. Din 14 edili noi ai PNL Cluj, 13 sunt foști pesediști

13 din cei 14 edili noi ai PNL Cluj sunt primari „traseiști” ex-PSD.

Victorie „liberală” cu primari PSD. Din 14 edili noi ai PNL Cluj, 13 sunt foști pesediști Victorie „liberală” cu primari PSD. Din 14 edili noi ai PNL Cluj, 13 sunt foști pesediști

 

 


Cu 51 de primării câștigate la alegerile locale din 27 septembrie, PNL domină județul Cluj, având cu 14 primari mai mult decât în mandatul anterior (2016-2020). Dintre aceștia însă, 13 sunt primari „transferați” de la PSD în ultimele luni.

 


În schimb, PSD, care avea 33 de primari între 2016 și 2020 au rămas doar cu 11. Cei 13 primari care au fost realeși pe listele PNL sunt:

- Cristian Matei – Turda
- Costan Morar – Dej
- Nicolae Făgădar – Aiton
- Ana Cighir – Așchileu
- Simion Casian Rus – Cuzdrioara
- Victor Gabriel Costea – Feleacu
- Ioan Moncea – Jichișu de Jos
- Aurel Giurgiu – Luna
- Viorel Ghic – Mărișel
- Tiberiu Roland Zelencz – Mica
- Dumitru Oltean – Mintiu Gherlii
- Călin Stelian Fărgaciu – Săndulești
- Ioan Fărtan – Sînmărtin


Listei i se mai adaugă Ioan Emil Pârțoc, edilul din Iclod, care deși a candidat independent, a fost susținut de PNL.

Pe de altă parte, Ana Liliana Moldovan, primărița ex-PSD a comunei Ceanu Mare cooptată de PNL, a pierdut alegerile la diferență de două procente (35,95%) de candidatul PMP, Virgil Păcurar (38,15%).


La scrutinul din 27 septembrie, 42,9% din cei 618.541 de alegători din Cluj, adică un total de 265.380 votanţi au ieşit să pună ştampila pe aleşii locali. În urma cifrelor centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă, Clujul s-a numărat printre județele codașe la nivel național în privința prezenței la vot. 

În Cluj, la votul pentru consiliul județean, PNL a fost votat de 46,54% dintre alegători. PSD a atras doar 13,3% din voturi, iar USR-PLUS - 12,6%.


Primarii traseiști au rămas cu mandatele neatinse

Organizația Județeană Cluj a Partidului Social Democrat a înaintat, la data de 1 septembrie, către Instituția Prefectului Județului Cluj solicitarea de emitere a Ordinului de încetare de drept a mandatului de primar, înainte de termen, pentru toți cei 13 primari PSD care și-au depus candidatura pentru un nou mandat pe listele PSD. Este vorba despre 12 dintre primarii enumerați anterior care au fost realeși (cu excepțiia primarului din Turda, exclus din PSD) și primărița din Ceanu Mare, care și-a pierdut funcția în urma alegerilor.

Prefectul Mircea Abrudean declara în aceeași zi că „va face ceea ce prevede Codul Administrativ”, iar după ce sesizarea va fi analizată de compartimentul juridic din cadrul Prefecturii, vor fi emise ordinele de constatare a încetării mandatelor.

„ (Voi face - n.red.) Ce prevede Codul Administrativ, altceva nu am ce face. Azi s-a depus sesizarea. Urmează să fie analizată de compartimentul juridic, apoi să fie făcute demersurile legale necesare. Când și dacă vor fi îndeplinite toate condițiile legale necesare, vor fi emise Ordinele de constatare a încetării mandatelor, fără excepție. Vă reamintesc că de curând am emis Ordine de încetare a mandatelor înainte de termen pentru 3 primari, după parcurgerea tuturor procedurilor prevăzute de Codul Administrativ. Același lucru s-a întâmplat și în cazul mai multor consilieri locali”, a declarat la 1 septemebrie prefectul Mircea Abrudean, pentru Monitorul de Cluj.

Solicitări similare au fost formulate de PSD Cluj și în privința consilierilor locali care au plecat la PNL, dar și pentru un consilier județean care a candidat pe listele PNL, Alin Popoviciu, fiind între timp reales.

Până la data alegerilor, prefectul Mircea Abrudean a emis însă doar ordinul de încetare a mandatului consilierului județean Alin Popoviciu, primarii și consilierii locali „scăpând” cu mandatele intacte.

CITEȘTE ȘI

ALEGERI LOCALE 2020. HARTA politică a județului Cluj. Cine sunt cei 81 de primari?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter