Politică

România şi Germania, somate să se conformeze la normele privind păstrarea datelor

<p />Comisia Europeană a solicitat joi în mod oficial Germaniei şi României să ia măsuri în vederea asigurării conformităţii depline cu normele UE în domeniul păstrării datelor, în termen de două luni, informează un comunicat.

Executivul european notează că, de la momentul pronunţării de către Curtea Constituţională a Germaniei şi, respectiv, a României, a hotărârilor de anulare a legilor naţionale de transpunere a Directivei privind păstrarea datelor, cele două ţări nu au arătat când şi în ce mod vor adopta noile acte legislative în materie.

Directiva privind păstrarea datelor obligă companiile de telefonie şi furnizorii de servicii de internet să stocheze datele privind traficul de telecomunicaţii şi localizarea, în scopuri legate de aplicarea legii.

Întârzierile înregistrate în prezent în Germania şi România în ceea ce priveşte transpunerea directivei în legislaţia naţională ar putea avea un impact negativ asupra pieţei interne a comunicaţiilor electronice şi asupra capacităţii autorităţilor poliţieneşti şi judiciare de a depista, a cerceta şi a urmări penal infracţiunile grave, precizează CE.

Prin urmare, Comisia a decis să adreseze acestor ţări două avize motivate (a doua etapă a procedurii de infringement), solicitându-le să remedieze această încălcare a dreptului UE.

abonare newsletter