Politică

Rezoluție PE pentru eliminarea restricțiilor de pe pieța muncii

<p />Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie care face apel la statele membre care menţin restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari să înlăture aceste obstacole până la sfârşitul lui 2011, conform calendarului prevăzut în Tratatul de aderare.

Eurodeputaţii susţin în rezoluţie că „mobilitatea forţei de muncă în interiorul Uniunii Europene este fundamentală în vederea recuperării economice şi atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020”. „Prin urmare, solicită statelor membre care menţin restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari să înlăture aceste restricţii până la sfârşitul anului 2011, conform calendarului prevăzut în Tratatul de aderare”, se arată în document.

Rezoluţia se bazează pe un raport realizat de eurodeputatul Traian Ungureanu. El a declarat, luni, pentru Agerpres, că Executivul european trebuie "să treacă de la starea de observaţie, de altfel minuţioasă şi corectă, la măsuri practice. Asta este de fapt ce lipseşte în comunicarea Comisiei pe tema mobilităţii forţei de muncă".

„În al doilea rând, (n.r. - Comisia trebuie) să-şi respecte angajamentul general şi îndreptăţit de păzitor al tratatelor, aşa cum bine se recomandă de fiecare dată. Asta înseamnă că atât litera, cât şi spiritul Tratatului de la Lisabona trebuie respectate. Înseamnă mai multă precizie”, a explicat Traian Ungureanu.

„Există o clauză, de data asta în tratatele de aderare - e vorba şi de cazul României -, care spune că, în situaţii grave, statele membre pot cere limitarea accesului pe piaţa de muncă al unui stat membru. Or, această prevedere este vagă. Comisia ar trebui să ceară statelor care solicită asemenea limitări să furnizeze date precise. Formula 'bloc' nu e suficientă. Ea poate fi uşor supusă abuzului”, a mai declarat eurodeputatul PDL, membru al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din PE.

Conform textului rezoluţiei, „mobilitatea forţei de muncă în interiorul Uniunii Europene este fundamentală în vederea recuperării economice şi atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020”. „Prin urmare, solicită statelor membre care menţin restricţii pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari să înlăture aceste restricţii până la sfârşitul anului 2011, conform calendarului prevăzut în Tratatul de aderare”, se arată în rezoluţie.

abonare newsletter