Politică

Petru Călian, audiat în cazul Palfi Zoltan

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/12_ziua/06 petru calian conf pdl rp 08.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Conducerea Camerei Deputaţilor a decis audierea preşedintelui Comisiei de validare, Petru Călian, în cazul Palfi Zoltan.</p>

 

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ieri audierea în Biroul Permanent a preşedintelui Comisiei de validare a mandatelor de deputat Petru Călin pentru a explica de ce locul de deputat în Colegiul 9 din judeţul Cluj nu a fost declarat vacant în condiţiile în care s-a luat act de decesul deputatului UDMR Palfi Zoltan.


În cererea venită din partea deputatului independent Mircia Girgiu se solicită Biroului Permanent al Camerei să constate că, de peste cinci săptămâni, locul din Colegiul 9 este vacant.

Întrebat de ce nu s-a anunţat încă vacantarea locului de deputat eliberat în urma decesului lui Palfi Zoltan, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat că preşedintele Comisiei de validare va oferi miercuri explicaţii în acest sens.


Toader: Nu există un plan secret al PDL

„Am chemat preşedintele Comisiei de validare să spună care este motivaţia. Asta este decizia Biroului permanent.(...) Nu mă întrebaţi pe mine, chiar dacă sunt lider de grup. A fost hotărârea să fie chemat acest preşedinte al Comisiei de validare ca să spună: «Domnule, nu am documentul x»”, a declarat Mircea Toader.


Liderul deputaţilor democrat-liberali a repetat că nu cunoaşte alte motive legate de neadoptarea unei decizii cu privire la vacantarea postului lăsat liber de Palfi Zoltan, după ce presa i-a transmis că reprezentanţii UDMR susţin că certificatul de deces al colegului lor a fost transmis comisiei conduse de Petru Călian şi că Opoziţia acuză „un plan secret” al PDL de amânare a alegerilor parţiale. „Nu avem niciun plan. Nu amânăm pe nimeni niciodată”, a mai spus Mircea Toader.

PSD acuză de interese în acest caz


Legat de acelaşi subiect, liderul deputaţilor PSD Mircea Duşa a declarat că PDL are un interes în acest caz pentru că nu are pregătit un candidat pentru Colegiul din Cluj.

„Cred că PDL are un interes. Cel de la Comisia de validare nici acum nu a întocmit raportul. Probabil că nu au candidat pentru Colegiul acela din Cluj şi se feresc să vacanteze postul pentru că, după aceea, sunt obligaţi de lege în 90 de zile să organizeze alegeri”, a declarat Mircea Duşa. Social-democratul a mai spus că, din punctul său de vedere, PDL trage de timp. „Aşa cum au făcut în plen, atunci când s-a produs acea aberaţie după păstrarea momentului de reculegere, când a venit cineva şi a spus: «Dom'ne, nu mai e mort, nu mai constata vacantarea postului»”, a mai declarat Mircea Duşa.


Procedură standard

Deputatul Petru Călian a explicat pentru monitorul că procedura este standard, el având calitatea de preşedinte al Comisiei de validare. „Sunt invitat, în calitate de preşedinte al acestei Comisii, însă procedural, decizia aparţine Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor”, a explicat Călian.

Deputatul UDMR Palfi Mozes Zoltan a murit în seara de 29 de august, la vârsta de 67 de ani, la Clinica de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca. Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila, de profesie medic, a declarat o zi mai târziu presei că Palfi Zoltan fusese internat după ce i se descoperiseră valori foarte mari ale glicemiei.

abonare newsletter