Politică

Roşia Montană, subiect politic în familia Ponta - Sârbu

<p><img src="documente/stories/10_octombrie/10_ziua/05-victor ponta daciana sarbu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Victor Ponta susţine părerile soţiei sale, Daciana Sârbu, în legătură cu proiectul minier de la Roşia Montană.</p>

“Situaţia dramatică a locuitorilor din Munții Apuseni (…) ar trebui să fie adevărata preocupare a unui parlamentar trimis în Parlamentul României să se lupte pentru o viaţă mai bună pentru aceştia”, a reacţionat Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană după ce Victor Ponta a criticat proiectul.

Liderul PSD i-a ţinut “isonul” soţiei sale, europarlamentarul Daciana Sârbu, care a criticat Comisia Europeană pentru deciziile asupra utilizării cianurii în exploatările miniere.


După ce a criticat inițiativa Comisiei Europene în ceea ce priveşte deciziile asupra exploatării cu cianuri la Roşia Montană, europarlamentarul Daciana Sârbu îl are acum aliat pe soțul ei, Victor Ponta, care o suține ”de acasă”.

16 europarlamentari, reprezentând toate grupurile politice importante din PE, au trimis, la iniţiativa eurodeputatelor Daciana Sârbu (PSD) şi Renate Weber (PNL), o scrisoare comună adresată comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik, prin care critică atitudinea Comisiei Europene în privinţa mineritului cu cianuri.


Europarlamentarii au solicitat CE explicaţii cu privire la lipsa de reacţie a acestui for faţă de rezoluţia PE de la 5 mai 2010 privind interzicerea cianurilor în minerit, “atitudine care încurajează guvernul României să poarte discuţii despre aprobarea proiectului minier pe bază de cianuri la Roşia Montană”.

A venit apoi rândul lui Victor Ponta să critice proiectul de exploatare, iar reacțiile localnicilor, comunităților învecinate, a asociațiilor sau universităților nu au încetat să apară.


Roşia Montană nu e „minge de ping-pong”

Asociația ”Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană” îi atrage atenția lui Victor Ponta că „comunitatea de la Roşia Montană nu este o minge de ping-pong pentru politicieni, localnicii nu sunt un argument sau un contra-argument de campanie electorală. "Vă solicităm public să ne spuneți care este soluția dumneavoastră concretă pentru poluarea prezentă din Roşia Montană!”


La rândul său, Grupul de Susținere a Proiectului Roşia Montană – din care fac parte numeroase perdonalităţi mrcante ale vieţii sociale şi universitare din România – consideră că Victor Ponta se opune creării a peste 3.000 de locuri de muncă în Roşia Montană.

“Victor Ponta a declarat că proiectul minier Roşia Montană trebuie să rămână în continuare blocat, nereuşind să dea argumente convingătoare pentru miile de oameni din zona Munților Apuseni care îşi doresc doar dreptul la o viață decentă prin relansarea mineritului. Invităm toți politicienii şi în special pe domnul Victor Ponta să se informeze la fața locului pentru a constata sărăcia şi somajul care au atins cote inimaginabile şi disperarea localnicilor care, în lipsa mineritului practicat din tată în fiu, nu mai au altă sursă de venit. Situația dramatică a locuitorilor din Munții Apuseni, precum şi cea a tuturor oamenilor din fostele comunități miniere, ar trebui să fie adevarata preocupare a unui parlamentar trimis în Parlamentul României să se lupte pentru o viață mai bună pentru aceştia”, se arată într-o scrisoare a GSPRM.


Grupul de Susținere a Proiectului Roşia Montană cuprinde peste 50 de membri, reprezentând organizaţii nonguvernamentale, primării din județele Alba şi Hunedoara, universitați cu tradiție, precum şi asociații patronale şi organizații sindicale reprezentative la nivel regional şi național.

abonare newsletter