Politică

Ungureanu îl acuză pe Buda de presiuni la un ministru. SURSE: Europarlamentarul l-ar susține pe Petru Șușcă. Ce răspunde Daniel Buda?

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu îl acuză pe europarlamentarul PNL Daniel Buda că ar fi făcut presiuni la un ministru al Guvernului Orban pentru a influența o decizie ce urmează să fie luată.

Ungureanu îl acuză pe Buda de presiuni la un ministru. SURSE: Europarlamentarul l-ar susține pe Șușcă. Ce răspunde Buda?, sursă foto: colaj Facebook Ungureanu îl acuză pe Buda de presiuni la un ministru. SURSE: Europarlamentarul l-ar susține pe Șușcă. Ce răspunde Buda?, sursă foto: colaj Facebook

Europarlamentarul clujean a fost prezent, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de depunere a jurământului pentru al doilea mandat de șef al statului al președintelui Klaus Iohannis. Emanuel Ungureanu afirmă că Buda nu a mers la București doar „să își facă poze de la balconul Camerei Deputaților”, și se întreabă „ce căuta europarlamentarul PNL la etajul P1 al Parlamentului”.

„Nu vă lăsați înșelați, Buda, europarlamentar, a coborât la etajul P1, unde au acces doar parlamentarii și miniștrii, să intimideze un ministru al cabinetului Orban pentru că îi schimbă un om apropiat dintr-o funcție-cheie. Nu știu la ce se încadrează faptele lui Buda, intimidare, trafic de influență, șantaj? Mă gândesc și vă spun în funcție de ce decizie va lua ministrul în cauză mâine (n.red. luni)”, acuză deputatul USR de Cluj, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților.


Potrivit unor surse, ar fi vorba despre ministrul Sănătății, Victor Costache, iar persoana care ar urma să fie schimbată din funcție este Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Joi, Emanuel Ungureanu afirma că „zilele lui Petru Șușca sunt numărate”, managerul instituției urmând a fi înlăturat din funcția pe care o deține.

Daniel Buda infirmă categoric acuzațiile lui Emanuel Ungureanu

Contactat de Monitorul de Cluj pentru un punct de vedere, Daniel Buda a dezmințit acuzațiile lui Emanuel Ungureanu. Europarlamentarul liberal a precizat că nu îl cunoaște personal pe Petru Șușca, declarându-se surprins de faptul că deputatul USR, care se ocupă de legiferare, fără atribuții executive, are cunoștințe despre cum ar trebui să procedeze un ministru.


„M-am văzut la București cu mai mulți miniștri și colegi de partid, cu care am discutat diverse chestiuni, dar nicidecum despre ceea ce vorbește domnul Ungureanu. Nu știu despre ce vorbește domnul Ungureanu. Nu știu cine este domnul Șușca, personal nu îl cunosc. Nu este treaba mea ce se întâmplă în diverse instituții, cred că cei care sunt responsabili iau deciziile. Nu este treaba mea cine pe cine schimbă și cu ce schimbă, fiecare este responsabil de ceea ce face”, a declarat Daniel Buda, pentru Monitorul de Cluj.

„Nu știu de unde știe domnul Emanuel Ungureanu ce trebuie să facă un ministru. Este treaba ministrului, nu treaba deputaților! Actul de guvernare este un act care aparține Guvernului, nu aparține deputaților, deputații se ocupă de legiferare, nu de actele executive. Sunt surprins că domnul Ungureanu, care este deputat, fără atribuții în Executiv, are cunoștințe despre demersurile pe care le face un ministru”, a mai precizat europarlamentarul PNL.


Daniel Buda: „Nu îl cunosc pe domnul Șușca!”

Ulterior conversației cu reporterul Monitorul de Cluj, Daniel Buda a revenit cu un apel, ținând să reitereze faptul că nu îl cunoaște personal pe Petru Șușca, managerul Spitalului de Urgență Cluj. Europarlamentarul clujean a trimis apoi și un mesaj, răspunzând acuzațiilor lui Ungureanu potrivit cărora nu ar fi avut dreptul să pătrundă la etajul P1 al Palatului Parlamentului. Iată replica integrală a lui Daniel Buda:

„Ieri (n.red. sâmbătă), m-am aflat la Parlamentul României, în calitate de europarlamentar, fiind invitat la ceremonia de depunere a jurământului pentru funcția de șef al statului de către domnul președinte, Klaus Iohannis.


În calitate de europarlamentar, am acces în orice spațiu al Parlamentului României. Cu această ocazie, m-am întâlnit cu zeci de colegi, deputați, senatori sau miniștri. Nu știu la ce se referă domnul Ungureanu, dar am convingerea că fiecare ministru știe ce trebuie să facă în exercitarea atribuțiilor sale!

Sunt surprins însă, că un deputat în Parlamentul României știe când trebuie să semneze un act un ministru și, mai mult, ce fel de act trebuie să semneze ministrul respectiv. Oricât te-ai crede «Ayatollah» al sistemului medical, competențele unui deputat se rezumă la a face legi. Vreau să cred totuși, că toți cei care își exercită funcțiile publice, o fac cu responsabilitate.”


CITEȘTE ȘI: Ungureanu și Șușca, ceartă aprigă la Spitalul Județean: „Noi doi ne vom lămuri în instanță!”

Ultimele Stiri
abonare newsletter