Politică

Ludovic Orban: „Luăm în calcul reexaminarea sistemului constituțional și legislativ!”

Se împlinesc 28 de ani de când românii au aprobat, prin Referendum, în 1991, prima Constituție a țării de după căderea regimului comunist.

Ludovic Orban, de Ziua Constituției: „Să luăm în calcul reexaminarea sistemului constituțional şi legislativ!” Ludovic Orban, de Ziua Constituției: „Să luăm în calcul reexaminarea sistemului constituțional şi legislativ!”

Ziua de 8 Decembrie, în care România onorează Ziua Constituției României, are putere de „simbol al garanției” că legea fundamentală a țării pune în centru interesul și drepturile cetățenilor, statul de drept și idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989, susține premierul României, Ludovic Orban.

„Schimbările prin care a trecut de atunci societatea românească evidențiază nevoia continuă de adaptare la prezent și, mai ales, de îmbunătățire în plan constituțional și legislativ. Ceea ce toți am trăit însă în ultimii câțiva ani, din păcate, ne-a demonstrat că valorile Constituției au nevoie să fie permanent vegheate, pentru ca derapaje de orice natură de la democrație, de la principiile statului de drept, să nu mai fie posibile”, a punctat premierul, într-un comunicat de presă.


„Legea este una pentru toți și îi asigur pe români că vom cultiva respectul pentru lege. Așteptările și interesul cetățenilor trebuie să fie prioritare pentru puterea decizională și administrativă din România. Să le respectăm, să lucrăm pentru oameni, luând, la timp, cu bună credință și nepărtinitor, deciziile necesare pentru progres și binele comun”, a mai promis prim-ministrul României.

Consider în egală măsură util să luăm în calcul chiar reexaminarea sistemului constituțional şi legislativ, atunci când vom avea momentul politic oportun, astfel încât democrația să fie întărită. Nu putem tolera sub nicio formă încălcarea Constituției, pentru că vrem să menținem în siguranță drumul european pe care România s-a înscris după căderea comunismului. Este crezul meu, ca prim-ministru, și al întregii mele echipe de miniștri”, a conchis Ludovic Orban.


Constituţia din 1991, în forma iniţială, a fost adoptată în şedinţa Adunării Constituante din 21 noiembrie 1991. A intrat în vigoare în urma aprobării ei prin Referendumul naţional de la 8 decembrie 1991, cu o majoritate semnificativă – din numărul de 10.948.468 de participanţi, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter