Politică

Emil Boc, despre Alianța Vestului: "Dacă cineva nu dă tonul, ne vom scufunda!". Primarul marșează pe ideea trenului metropolitan

La sfârșitul săptămânii trecute, Emil Boc a fost unul dintre cei patru semnatari ai Alianței Vestului. Primarul Clujul a explicat ce înseamnă acest pact pentru dezvoltarea regională.

Într-o intervenție la un post de radio, Emil Boc, primarul Clujului, a lămurit chestiunile legate de formarea Alianței Vestului, respingând din nou ideea separatismului teritorial.

"Ne întâlnim periodic, fie în structuri naționale, fie în întâlnirile de la Bruxelles, unde, împreună cu domnul Falcă (n.r. edilul din Arad), suntem membri ai Comitetului European al Regiunilor, fie la întâlniri în orașele noastre. De fiecare dată când ne puneam la masă, am constatat că avem aceeași problemă, nu avem Autostrada Transilvania, nu avem tren de mare viteză, că avem o problemă cu forța de muncă, ce putem face să ne aducem copiii acasă, că nu avem Spitalul Regional de Urgență. Una dintre soluțiile gândite a fost cea de a ne asocia într-o structură legală, iar pe proiectele mari să obținem susținere financiară de la UE. [...] Soluții comune la probleme comune.


În Delta Dunării există o investiție teritorială integrată de aproape un milion de euro, după acest model ne-am ghidat și noi, vrem să propunem Comisiei Europene în exercițiul financiar care începe în 2021 să mergem inclusiv pe o astfel de investiție teritorială integrată care poate aduce multe fonduri europene la noi în regiune. Trebuie să trecem la palierul următor, la problemele mari, care necesită colaborare. Și la noi, la Cluj, proiectul trenului metropolitan pornește de la nucleul său, metroul. Evident, el trebuie continuat și în afara Clujului, pregătim asocierea cu autoritățile din Jucu, Gilău, Florești, Apahida, Baciu și Bonțida pentru a găsi soluții.

Vrem să avem o structură de suprafață care să ne permită să rezolvăm două probleme: conectivitatea în interiorul Clujului, pentru că ne confruntăm cu supraaglomerarea urbană, congestia traficului, dar și mobilitatea urbană pentru întreaga zonă pe termen mediu-lung. În UE unii fac aceste lucrări de 20-30 de ani, acolo se vorbește mult despre importanța dezvoltării fiecărei comunități, pentru că o țară bogată este construită din orașe bogate. Dacă comunitățile locale se asociază, oamenii gândesc, se deblochează mental. Dacă cineva nu dă tonul, ne vom scufunda. Aceste proiecte sunt consumatoare de timp, nu se rezolvă peste noapte", a comentat Emil Boc formarea Alianței Vestului, respectiv ideea lansării Alianței Nordului.


Emil Boc a subliniat faptul că, dacă până acum Uniunea Europeană a finanțat ceea ce considera prioritar în materie de autostrăzi, adică culoarul 4 Nădlac-Arad, acum România poate avea șansa de a obține bani și pentru alte autrostăzi, în speță Autostrada Transilvania, care asigură dublă conectivitate, cu Bucureștiul și cu Vestul. De asemenea, acesta a spus că nu refuză discuțiile privind posibila lărgire a Alianței Vestului, însă doar pe viitor.

"Nu avem orgolii, discutăm cu toată lumea, fie că este vorba de Consiliul Județean sau de primării. Evident, primarii sunt primii luați la rost, ei sunt aleșii direcți și ei dau socoteală. Am văzut în ce direcție vor să confiște unii această inițiativă, nu a avut, nu are și nu va avea niciodată vreo idee de separatism teritorial. Nici legal, nici mental nu poate avea, această Alianță este un ONG, care va avea personalitate juridică pentru a putea depune proiecte. Să fim serioși, este fals să pierzi esența acestui plan, nu este împotriva Guvernului. Ba mai mult, vrem să mergem împreună la Bruxelles să cerem bani pentru dezvoltare.


Noi nu refuzăm discuțiile, vom avea analize cu toți cei interesați, dar ideea principală este să nu demonetizăm această Alianță, s-o facem complet nefuncțională, să fie prea mare încât să mai găsim soluții și să nu mai putem lua nicio decizie pentru a finaliza proiectele. Trebuie găsit un echilibru, să fim pragmatici. Cu siguranță, libertatea de asociere nu este îngrădită, vom analiza aceste cereri, însă cu dorința de a putea să livrăm rezultate. Dacă livrăm doar vorbe, cetățenii vor spune «bine că v-ați adunat să vorbiți, dar nu faceți niciunul nimic».", a precizat Boc.

"La Cluj se moare cu zile!"


Emil Boc a subliniat importanța construirii Spitalului Regional de Urgență, intrată în impas de ceva vreme, declarând de asemenea că realizarea metroului și trenului metropolitan este singura soluție pentru traficul din Cluj-Napoca.

"Avem nevoie de Spitalul Regional de Urgență. La Cluj se moare cu zile din cauza faptului că pacienții sunt plimbați cu ambulanța de la o clinică la alta, minute, ore critice care pot însemna viața. Dacă noi nu am fi deblocat proiectul centurii metropolitane, acesta ar fi la fel ca în cazul spitalului, blocat, într-un sertar. Nu e prea târziu, haideți să dăm o șansă! Lumea se întreabă de ce nu se face nimic, deși vă punem pe masă oportunități? Asta nu înțelege România, avem un partener care ne întinde mâna, iar noi, pe plan intern, nu trebuie să dăm niciodată un semnal că mergem pe alt drum. Trebuie doar să venim cu proiecte viabile, credibile, transparente.


Tot spunem că Guvernul ne-a luat 28 de milioane de euro, probabil și anul acesta ne-au luat atât, direcția e aceeași, probabil vom pierde în fiecare an. Nu pot face altceva decât să încerc să compensez lipsa de bani. Avem două proiecte majore: centura metropolitană, pentru a descongestiona traficul axa est-vest, respectiv trenul metropolitan. Ideea este ca până în 2019 să fie gata documentația tehnică, iar până în 2023 licitația și execuția celor 38 de km. Mergeți în orice oraș european, în Bilbao, și veți vedea că integrarea unui tren metropolitan cu metroul este o chestiune obișnuită, nu sunt noutăți. Le-au făcut cu zeci de ani în urmă, la noi ne gândim dacă poate fi făcut. Trebuie făcut, când îți intră și ies zilnic peste 75.000 de mașini nu ai altă soluție!", a spus primarul municipiului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter