Politică

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Cine ne cere votul duminică

Formaţiunile politice care au intrat în cursa pentru alegerile parlamentare au încercat să ofere alegătorilor o gamă variată de candidaţi, cu diverse profesii şi vârste, dar şi să asigure o reprezentare mai bună a femeilor. Pe listele partidelor se regăsesc totodată parlamentari longevivi, care candidează acum pentru al treilea sau al patrulea mandat.

Toate formaţiunile au pe liste femei, unele pe locuri considerate eligibile. Cele mai multe femei, câte cinci, sunt pe listele PSD, UDMR, USR, PANR, PER şi PSR. ALDE are patru femei pe listele de candidaţi, iar restul formaţiunilor, câte trei femei - PNL, PRU, PMP şi PRM.

De asemenea, partidele şi-au înscris pe listele de candidaţi şi persoane născute după revoluţia din 1989. Cele mai multe persoane născute din 1990 încoace sunt pe listele PRU şi PER - câte trei - urmate de UDMR, USR şi PANR, cu câte două astfel de persoane. Restul formaţiunilor au la Cluj candidaţi născuţi înainte de 1990.

Cel mai tânăr candidat din judeţul Cluj este din partea PANR, Maxim Roabeş, de profesie inginer constructor, care s-a născut pe 16 aprilie 1993, la Tiraspol, Republica Moldova. De cealaltă parte, cel mai vârstnic candidat este din partea PSR, Vasile Palade, un pensionar de aproape 80 de ani, fost maistru mecanic, născut pe 2 februarie 1937.


Judeţul Cluj va fi reprezentat în Parlament de patru senatori şi de zece deputaţi, iar formaţiunile considerate cu cele mai mari şanse să obţină cele mai multe mandate în judeţ sunt PNL, PSD şi UDMR. Unii dintre cei care au intrat în cursa pentru Parlament candidează pentru al treilea sau chiar al patrulea mandat. Printre aceştia îi amintim pe senatorul Marius Nicoară, pe deputatul Cornel Itu şi pe senatorul Alexandru Cordoş.

Pe primul loc din partea PSD, pentru Camera Deputaţilor, se află noul preşedinte al PSD Cluj, Horia Nasra, urmat de deputatul Cornel Itu, de directorul Companiei de Apă Turda, Cristina Burciu, de viceprimarul din Gherla, Iulia Trif şi de primarul comunei Jucu, Dorel Pojar. Pe primul loc la Senat se află consilierul judeţean Vasile Ilea, urmat de preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Câmpia Turzii, Simina Şipoş.

Pe primul loc pentru Camera Deputaţilor, UDMR Cluj l-a desemnat pe preşedintele său, consilierul municipal Csoma Botond, iar pe locul al doilea figurează fostul ministru al Culturii Hegedus Csilla. Pe primul loc pentru Senat, UDMR l-a desemnat pe senatorul Laszlo Attila.

Lista PNL pentru Senat este deschisă de senatorul liberal Marius Nicoară, fost președinte al PNL Cluj, și Călin Tuluc (ex-PDL), consilier județean. Pe următoarele locuri se află președintele CJ Cluj, Alin Tișe (ex-PDL), și consilierul județean Gabriela Gârboan (PNL).

Lista pentru Camera Deputaților este deschisă de Florin Stamatian (ex-PDL), fost prefect de Cluj, urmat deputatul Adrian Oros (PNL). Pe locul III se află bihoreanul Sorin Moldovan, impus de Vasile Blaga, prieten din tinereţe cu tatăl acestuia, afaceristul Petrică Moldovan , iar pe următoarele două locuri considerate eligibile se află vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mânzat (PNL), și fostul primar de Turda, Tudor Ștefănie (ex-PDL). Pe următoarele locuri  figurează Irina Munteanu (PNL, Câmpia Turzii), Ovidiu Câmpean (ex-PDL), Mircea Pușcă (PNL) și Radu Zlati (PNL).


Printre candidaţii din judeţul Cluj se numără şi cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu (locul 1 la Senat pe lista ALDE), care are în lucru proiectul sângelui artificial, generalul maior în rezervă Nicolae Roman (pe locul 1 la Senat din partea PRM), fost comandant al Diviziei 4 Gemina, precum şi independentul Vasile Revnic, directorul economic al unei firme, care a reuşit să adune peste 6.400 de semnături pentru înscrierea sa în competiţia electorală. Lista ALDE la Camera Deputaţilor este deschisă de Steluţa Cătăniciu.

De asemenea, lista USR la Senat, la alegerile din 11 decembrie, este deschisă de Mihai Goţiu, iar la Camera Deputaţilor de Emanuel Ungureanu.

abonare newsletter