Politică

Doi europarlamentari răbufnesc la Cluj pe tema alegerilor din SUA: "Cea mai modestă ofertă din ultimii 20 de ani"

Doi dintre europarlamentarii români şi-au exprimat vineri la Cluj opinia pe tema alegerilor din SUA, fără ocolişuri, chiar dacă, susţin ei, discursul european dominant îi îndeamnă la moderaţie.

Donald Trump, candidatul Partidului Republican şi Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezienţiale din SUA. FOTO al.com Donald Trump, candidatul Partidului Republican şi Hillary Clinton, candidatul Partidului Democrat la alegerile prezienţiale din SUA. FOTO al.com

Prezenţi joi şi vineri la Cluj la dezbateri cu studenţii pe teme de interes european, precum Brexit şi „era digitală”, europarlamentarii Iuliu Winkler, din Grupul Partidului Popular European şi Victor Negrescu, din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, şi-au exprimat şi opiniile pe tema alegerilor din SUA.

Reprezentantul PPE a opinat că oferta prezidenţială americană este cea mai modestă din ultimii 20 sau 30 de ani, dar în timp ce un candidat este al viitorului – Hillary Clinton, altul, Donald Trump, „este al secolului XX”. Negrescu a evienţiat la rându-i că deşi ambii candidăţi au defecte, unul dintre ei, în speţă Hillary Clinton, este cu siguranţă „răul cel mai mic”.


Partenriat-cheie

Winkler a admis că rezultatul alegerilor americane va avea în mod inevitabil o influenţă directă asupra viitorului trans-atlantic şi că este de dorit ca parteneriatul Europa – SUA să se dezvolte: „Avem cea mai semnificativă putere, nu doar militară, ci și economică, prin acest partneriat și suntem primii actori comerciali de pe glob, de aceea se și dorește lărgirea acestui partenriat, care ar însemna o asemenea putere a exemplului, încât conținutul TTIP (Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, acord contestat totuşi de unele organizaţii civice, n.red.), modul de abordare a regulilor comerciale, a standardelor, ar imprima trendurile globale. Nu ar fi Asia cea care dă tonul, nu ar fi o altă zonă, ci noi partenerii transatlantici am putea să setăm trendurile și regulile de bază ale comerțului internațional, după cum astăzi suntem trend-setteri în toate nivelurile”, a declarat Iuliu Winkler, într-o conferinţă de presă.

„Cea mai modestă ofertă”

Iuliu Winkler a sublinat că deşi opţiunea de vot este exclusiv a cetăţenilor americani, simte nevoia să îşi exprime opinia, în ciuda apelului la moderaţie din spaţiul european: „Evident, cetăţenii americani votează, ei vor decide, dar asta nu cred că trebuie să ne împiedice pe noi să ne spunem opinia sau să ne exprimăm o anumită opţiune. E nefericit că de fapt ce se întâmplă în SUA, cetăţenii americani au de ales între doi candidaţi slabi. Numai că, nepotriviţi din multe puncte de vedere, probabil trecând în revistă ultimii 20 de ani, sau chiar mai mult, este cea mai modestă ofertă care se pune pe masa cetăţeanului american; dar între aceşti doi candidaţi este unul care este ‘al viitorului’, chiar dacă este al sistemului şi este un alt candidat care este o voce a secolului XX, o voce a protecţionismului, o voce a naţionalismului, a xenofobiei, deci o voce a trecutului”, a arătat europarlamentarul.


El a ţinut să precizeze că a vorbit în nume propriu şi nu al Parlamentului European: „Am vorbit în nume personal, dar este opinia care pe holuri o împărtăşim cu foarte mulţi politicieni şi cred cu o mare parte a presei de la Bruxelles”, a conchis el.

„Majoritatea ‘est-europenilor’ din SUA, cu Trump

Victor Negrescu a făcut şi el rabat de la moderaţie, considerând că este de datoria unui europarlamentar să îşi exprime o opinie, dacă o are pe subiectul alegerilor SUA, din responsabilitate faţă de numeroşi cetăţeni cu origini europene, inclusiv din România, care locuiesc pe tărm american.


„În toată campania privind Brexit, am fost invitaţi să nu ne implicăm, că britanicii gestionează ei singuri şi e totul ok. Aşa şi în SUA ‘nu vă implicaţi, gestionează ei, totul ok’ şi vedem acum ultimele sondaje de opinie, că Trump este în marja de eroare, foarte aproape de Hillary Clinton, 1% sau 2% diferenţă. Cred că ar trebui să avem şi noi un cuvânt de spus sau să ne spunem şi noi părerea. Sunt foarte mulţi cetăţeni cu origini europene care trăiesc în SUA şi vorbim despre soarta lor. Conform sondajelor, cetăţenii cu orgini în Estul Europei votează covârşitor pentru partidul republican şi pentru Donald Trump, inclusiv cetăţeni români care trăiesc acolo. Pentru că poate percep lucrurile altfel, poate nu au înţeles, poate ar trebui să discutăm cu ei, să vedem de ce punctul lor de vedere este acesta şi să spunem cum vedem noi lucrurile, de ce este important ca America să fie în continuare un stat important şi de ce avem noi nevoie ca români ca Amercia să joace în continuare un rol foarte mare. Am pireduit Marea Britanie, sau o pierdem, nu se ştie încă, unul din puţinele state care susţineau ideea că UE poate să aibă un angajament ferm intern în NATO, doar noi şi polonezii mai susţinem lucrul ăsta. În rest zic ‘hai să facem o armată europeană, separată de NATO’. Dacă pierdem şi SUA, cei 2% alocaţi sistemului de apărare din PIB nu cred că vor fi suficienţi”, a arătat Negrescu.

„Răul cel mai mic”

Reprezentantul social-democraţilor europeni a menţionat că fără discuţie candidatul democraţilor este „răul cel mai mic” în cursa prezidenţială.


„Pentru noi este prioritar ca SUA să rămână aproape de valorile sale şi cred că singurul candidat (potrivit pentru asta, n.red.) chiar dacă are foarte multe defecte în acest sens, este Hillary Clinton. Am avut şansa să particip la lansarea campaniei sale, nu prea corespunde la ce se aştepta lumea, pentru că cei care votează Partidul Democrat sunt în general foarte progresişti, dar totuşi chiar este ‘răul cel mai mic’. Poate are defecte dar eu cred că putem avea o opţiune fermă. Dacă le va câştiga Trump (alegerile, n.red.), eu cred că nu le va câştiga Trump, singura şansă este să le piardă Hillary şi cred că impactul va fi unul foarte mare asupra relaţiilor transatlantice. Când un candidat la preşedinţia SUA zice că îl place pe Putin şi că i se pare că este un lider interesant, eu zic că acest lucru trebuie să ne sperie. În trecut prieteniile între Statele Unite şi Rusia au adus mari deservicii Europei şi mai ales zonei de Est a Europei”, a conchis Negrescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter