Politică

Tensiuni sau “bâlbâială” în noul mare PNL în privinţa împărţirii locurilor eligibile pentru Parlament?

Foştii PDL-işti şi vechi liberali se întrunesc în perioada care urmează pentru a-şi vota ordinea pe lista comună la alegerile parlamentare.

Dacă vechii liberali au anunţat ordinea candidaţilor pe lista pentru Camera Deputaţilor şi Senat încă de acum o lună, în tabăra foştilor democrat liberali lucrurile nu sunt încă bătute în cuie.

Nume grele din fostul PDL se bat pentru loc un călduţ în Legislativ, astfel că nu este exclus ca vechii liberali să se trezească scoși din jocul locurilor eligibile. Dacă foştii democrat liberali trag de timp, vechii liberali aşteaptă însă să intre în campania electorală care se apropie.


Vot în plen comun al celor două tabere

Ultimul termen limită anunţat la nivel naţional pentru stabilirea candidaţilor la parlamentare a fost 1 octombrie. Liderii de la Cluj spun însă că nu există un termen prestabilit în ce priveşte lista acestora. La sfârşitul săptămânii, liberalii se vor întruni în plen comun pentru a vota o ordine pe lista comună a celor două tabere.

Nume vechi şi noi pe lista pentru Legislativ

Pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în decembrie, foştii pedelişti au venit cu propuneri noi. Printre cei care îşi doresc un mandat în Parlament se regăsesc fostul primar de la Turda Tudor Ştefănie, (care de altfel nici nu şi-a dorit să mai candideze la locale, visând la un mandat în Legislativ), Florin Stamatian, consilier local şi fost prefect sau consilierii judeţeni Călin Tuluc şi Mariana Leş. Pe lista ex-pedeliştilor care vor în Parlament mai figurează consilierii locali Ionică Pop şi Mihaela Suciu, precum şi fostul europarlamentar Rareş Niculescu.


Vă  reamintim, şi din partea fostului senator Alin Tişe există o intenţie de a candida la parlamentare, aşa cum Monitorul de Cluj a scris recent, însă acesta a susţinut în repetate rânduri că nu va renunţa la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean pentru un mandat în Parlament. Rămâne astfel de văzut dacă nu se va răzgândi până la alegeri.

Între timp însă, de pe lista vechilor liberali au dispărut câteva nume. Deşi iniţial era unul dintre vechii liberali care şi-au depus intenţia de a candida pentru un mandat în Camera Deputaţilor, viceprimarul Dan Tarcea a anunţat că nu va părăsi funcţia de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca pentru un mandat în Parlament.


Dan Tarcea a anunțat pe contul său de Facebook că este onorat să fie validat pe o poziție eligibilă pentru Camera Deputaților, dar rămâne la Cluj să își ducă la capăt mandatul de viceprimar. Tarcea a fost urmat de Dorin Lojigan, primar ul municipiului Câmpia Turzii.

Primul pe lista vechilor liberali pentru Camera Deputaţilor este deputatul Adrian Oros, urmat de Marius Mânzat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi Mircea Abrudean.


Pe lista pentru Senat primele locuri sunt ocupate de Marius Nicoară şi Gabriel Gârboan.

Alegerile au loc în 11 decembrie

Românii vor fi chemaţi la urne pentru alegerile parlamentare la 11 decembrie, a decis săptămâna trecută Executivul.


Premierul a avut discuţii cu liderii partidelor politice înaintea stabilirii datei alegerilor. PSD a pledat pentru 27 noiembrie (dată care nu corespundea însă prevederilor constituţionale legate de încheierea mandatului acutalei legislaturi) sau 4 decembrie. Social-democraţii au susţinut că organizarea alegerilor la 11 decembrie va împinge întreaga procedură de constituire a noului Parlament şi de învestire a guvernului până spre Anul Nou. Liderul PSD Liviu Dragnea l-a acuzat chiar pe premier că ar face jocul liberalilor care s-au pronunţat pentru data de 11 decembrie.

abonare newsletter