Politică

Românii din diaspora ameninţă cu boicotarea alegerilor parlamentare

Românii din diaspora şi cei din Republica Moldova ameninţă cu boicotarea alegerilor parlamentare de la sfârşitul acestui an. Aceştia sunt nemulţumiţi de nouă lege potrivit căreia amenajarea la cerere a unei secţii de votare este posibilă doar dacă se primesc cel puţin 100 de cereri din aceeaşi localitate.

Aceasta prevedere va face, spun ei, ca numărul celor prezenţi la vot să fie mai mic decât la alegerile precedente.

Declaraţia a fost făcută, miercuri, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului, de către preşedintele FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa), Daniel Tecu. Acesta cere cel puţin acelaşi număr de secţii de vot că la alegerile anterioare şi să se înfiinţeze secţii în toate oraşele unde există comunităţi însemnate de români.

"Cerem autorităţilor române să existe secţii de vot în diaspora în toate oraşele unde sunt comunităţi mari de români.

Cerem, de asemenea, autorităţilor din România, creşterea numărului parlamentarilor români în Parlamentul României (care să-i reprezinte pe românii din diaspora - n.red.), după acelaşi algoritm că în România, şi ne-ar plăcea ca partidele politice să trimită reprezentanţi pentru diaspora, romani care sunt din diaspora.

De asemenea, cerem autorităţilor din România să înceapă negocierile de urgenţă cu ţările unde nu se pot pune secţii de vot, din cauza legilor pe care ei le au. Vorbim de Canada, de Germania, dar s-a demonstrat în timp ca şi aceste ţări sunt dispuse să facă excepţii şi ne-ar plăcea să facă excepţii şi cu România.

Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, suntem nevoiţi să boicotăm aceste alegeri", a declarat Daniel Tecu.

Românii din Republica Moldova vor proceda la fel ca cei din diaspora, dacă nu vor fi făcute modificări în termenul cel mai scurt la nouă lege de organizare a alegerilor parlamentare din România.

La începutul lunii august, Autoritatea Electorală Permanenta anunţa că au fost validate 4.616 cereri de înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii romani cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Dintre cei 4.616 alegători care au cerut înscrierea, 3.703 menţionează opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 913 pentru votul în secţiile de votare.

Pentru votul prin corespondenţa cele mai multe cereri au venit din Spania - 1.740, Italia - 913, Franţa - 148, Germania - 122, Belgia - 106 şi Marea Britanie - 103.

Pentru amenajarea de secţii de votare în localitatea de domiciliu sau reşedinţa cele mai multe solicitări provin din Spania - 422, Republica Moldova - 198, Italia - 109, Portugalia - 24, Belgia - 21 şi Franţa - 20.

abonare newsletter