Politică

Ce promisiuni le fac clujenilor consilierii liberali (II)

În campania electorală partidele și candidații promiteau marea cu sarea. Acum, după ce și-au câștigat mandatele pentru următorii patru ani, la fel, aleșii se lansează în proiecte mărețe. Rămâne de văzut în ce măsură se vor ține de cuvânt și cât din ce promit acum vor și face concret, în următorii patru ani. Noi vom fi oricum cu ochii pe ei.

O parte din consilierii PNL sunt la primul lor mandat în forul local, alții în schimb, sunt la cel de-al doilea sau chiar al treilea mandat. Aceștia “spicuiesc” câteva dintre proiectele pe care le au în vedere pentru următorii patru ani.

Radu Rațiu este jurist de profesie și are două inițiative prioritare.


“Prioritatea mea este centura de sud a orașului care va ajuta la fluidizarea traficului în oraș, cred că este un proiect extrem de important pentru clujeni. De asemenea, mai am în vedere ca în cadrul realizării de noi PUZ-uri să identificăm și locații bune pentru construirea de creșe, grădinițe și spații de joacă”, spune Radu Rațiu.

Bashar Molhem este cel mai tânăr consilier local având doar 24 de ani, a absolvit dreptul, iar în prezent este student la stomatologie.


“Îmi doresc să țin audiențe pe categorii sociale și profesionale, cred că este foarte important să vorbim cu oamenii, să nu stăm în birouri. De exemplu, să stau de vorbă cu taximetriștii să identific problemele lor, să stau de vorbă cu doctorii, să văd ce probleme au și să încercăm să găsim soluții. De asemenea, am în vedere tot ceea ce ține de planul de dezvoltare urbană pe următorii patru ani. Sunt multe proiecte, dar nu vreau să promit marea cu sarea acum, acestea sunt principalele priorități”, precizează Molhem Bashar.

Rareș Ferdean este antreprenor și se află, la rândul său, la primul mandat în forul local. Și el amintește de dezvoltarea urbană.


“În ce priveşte proiectele noi, cred că trebuie să urmeze direcţia trasată în Strategia de Dezvoltare a Oraşului. Această lucrare, bine fundamentată, realizată de specialişti este o proiecţie pe termen scurt, mediu şi lung a perspectivelor de dezvoltare pe care Clujul este indicat să le urmeze. Voi susţine şi voi conlucra că această strategie să fie urmată şi de asemenea voi sprijini publicarea studiilor şi a informaţiilor pentru o largă informare a clujenilor. De asemenea, văd necesar ca noul PUG sau mai bine spus reglementările noului PUG să ajungă la fiecare locuitor al oraşului. În acest fel, cred că vom obţine o mai bună conlucrare între autoritatea locală şi cetăţean. Totodată, erorile exstente, pot fi mult mai uşor aduse la cunoştinţa Primăriei şi îndreptate dacă este cazul.

O altă direcţie pe care voi lucra este legată de spaţiul pubic, utilizarea eficientă şi adecvată a acestuia”, spune Ferdean.


În opinia consilierului, componenta turistică a oraşului este foarte importantă şi devine una din priorităţile Clujului. “Voi sugera doar câteva elemente: informare turistică începând cu punctele de intrare în oraş (aeroport, gară, autogara); integrarea punctelor de interes ale Clujului plus zonele adiacente într-un circuit turistic comun; creerea unei infrastructuri de transport care să lege punctele de interes; identificarea unei locaţii pentru autogară şi demararea unui proiect pentru realizarea acestui punct important de acces în oraş.

Nu pot să uit de componenta culturală, artistică şi sportivă pe care oraşul a dezvoltat-o intens în ultimii ani. Nu în ultimul rând, mediul de afaceri trebuie sprijinit în continuare”, completează consilierul. 


Florin Gliga este de profesie economist și este unul dintre consilierii cu experiență din CL, fiind la al treilea mandat.

“Grupul PNL a venit la alegeri și a câștigat alegerile cu un plan clar de priorități. astfel că atât primarul cât și noi, consilierii am venit cu o serie de proiecte care se regăsesc acolo”, spune Gliga.

Liberalii au astfel în vedere aspecte precum infrastructura, componenta socială și pe cea culturală. Dintre priorități, consilierul amintește infrastructura rutieră și dezvoltarea acesteia în municipiul Cluj-Napoca, în paralel cu finalizarea asfaltărilor și totodată, preluarea străzilor private. 

Viceprimarul Dan Tarcea este tot economist are ca prioritate crearea de locuri de muncă. Și Tarcea amintește de același plan de priorități cu care au candidat liberalii: locuri de muncă, iar aici el amintește de proiectul Cluj Innovation City, continuarea parteneriatelor cu universitățile clujene, proiectul privind noul cartier Borhanci care vizează locuințe pentru toate buzunarele și centura metropolitană a Clujului, care este de altfel o prioritate națională. Nu în ultimul rând, Tarcea amintește de continuarea proiectelor cuprinse în programul Cluj-Napoca 2015, Capitală Europeană a Tineretului.  

Radu Constantea este de profesie politolog.

“Pe scurt, obiectivele mele pentru acest mandat sunt extinderea infrastructurii pentru practicarea sporturilor de masă, creșterea numărului de locuri de cazare pentru studenți, oferirea de alternative locative, pentru tineri, finanțarea evenimentelor cu impact pozitiv la nivelul comunității și sprijinirea cluburilor sportive pentru creșterea performanțelor în competițiile naționale și internaționale”, spune consilierul.

Etichete: alegeri locale pnl
abonare newsletter