Politică

Legea dării în plată a fost adoptată de Camera Deputaţilor cu un singur vot împotrivă

Legea dării în plată a fost adoptată, miercuri, de Camera Deputaţilor cu o majoritate de 207 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că legea dării în plată nu a fost gândită ca o lege împotriva sistemului bancar, afirmând că proiectul îşi propune „să aducă un echilibru între clienţi şi bancă”.

Daniel Zamfir a susţinut că cei care sunt în nevoie, nu sunt doar oameni din categori defavorizate, ci şi cetăţeni activi care au chiar mai multe locuri de muncă, dar din cauza clauzelor abuzive nu îşi mai pot plăti ratele la bancă.


Iniţiatorul legi dării în plată a mai spus că, prin reexaminarea legii, Parlamentul, a dispus modificarea actului normativ în acord cu observaţiile preşedintelui, a stabilit un plafon de 250.000 de euro, a scos de sub incidenţa legii programul Prima Casă şi a stipulat că legea dării în plată se aplică şi celor aflaţi în proces de executare silită.

Daniel Zamfir a susţinut că plafonul de 250.000 de euro este discriminatoriu, însă, şi-a încurajat colegii să voteze legea în forma adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.


Liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a declarat că legea dării în plată este „o lege cerută de cetăţeni”, afirmând că în forma propusă actul normativ creează „un echilibru între cetăţean, în calitate de împrumutat şi sistemul bancar, în calitate de finanţator, al multor activităţi din societatea românească”.

„Grupul parlamentar PNL va vota acest proiect de lege”, a mai spus Nicolăescu.


Deputatul PSD Marian Neacşu a apreciat că pentru legea dării în plată „chinurile facerii au fost destul de lungi”.

Spre deosebire de deputatul PNL Daniel Zamfir, Marian Neacşu a susţinut că plafonul de 250.000 de euro nu este discriminatoriu, precizând că şi în alte state legile care reglementează relaţiile dintre clienţi şi bănci păstrează un asemenea plafon.


Marian Neacşu a reiterat amendamentele susţinute de PSD în dezbaterile parlamentare privind legea dării în plată, apreciind că PSD va vota în favoarea legii.

Şi UDMR a anunţat că votează proiectul de lege, precizând însă că acesta nu vine în sprijinul tuturor clienţilor afectaţi de clauzele abuzive ale băncilor şi că UDMR a depus un proiect de lege care se referă la creditele care nu au drept ipotecă un imobil şi sunt în franci elveţieni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter