Politică

Infrastructură culturală, analizată de Comisia de Arte Vizuale a asociaţiei pentru Capitala Culturală Europeană 2020

<p>Comisia pentru Arte Vizuale din cadrul Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană” şi-a început ieri activitatea.</p> <p>La dezbatere a participat şi regizorul Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care a apreciat schimbările la nivelul infrastructurii culturale din municipiu. Comisia de Arte Vizuale este coordonată de preşedintele fundaţiei AltArt, Szakats Istvan.</p> <p>În total, în cadrul asociaţiei au fost înfiinţate şapte comisii sectoriale, care se vor întîlni săptămînal pentru a elabora un plan de acţiune pentru fiecare domeniu în parte. Cele şapte comisii sînt următoarele: educaţie şi cercetare, patrimoniu, arte vizuale, artele spectacolului, arte literare şi publicistică, arhitectură şi intervenţie în spaţiul public şi diversitate culturală.</p>

“Clujul are marele avantaj, la fel ca Sibiul, că totul e «in a walking distance», adică este foarte uşor să te muţi dintr-un loc în altul. Acest concept funcţionează peste tot foarte bine. Pentru TIFF-ul de anul acesta, cînd sărbătorim practic zece ani de festival, ne-am gîndit chiar la o ieşire în spaţiul public, înspre cartiere, cum ar fi Mănăştur sau Grigorescu”, a spus Tudor Giurgiu.

Ideea organizării de evenimente în cartiere va fi implementată şi de Primăria Cluj-Napoca, cu ocazia primei ediţii a Zilelor Clujului, ce va avea loc în perioada 27 mai–3 iunie.


Legat de “minusurile” Clujului la capitolul arte vizuale, regizorul Tudor Giurgiu a scos în evidenţă lipsa unui centru media care să cuprindă săli de cinema, săli de expoziţii, o mediatecă şi o videotecă.

abonare newsletter