monitorulcj.ro Menu

Politică

Infrastructură culturală, analizată de Comisia de Arte Vizuale a asociaţiei pentru Capitala Culturală Europeană 2020

Comisia pentru Arte Vizuale din cadrul Asociaţiei „Cluj-Napoca 2020 – Capitală Culturală Europeană” şi-a început ieri activitatea. La dezbatere a participat şi regizorul Tudor Giurgiu, directorul Festivalului Internaţional de Film „Transilvania” (TIFF), care a apreciat schimbările la nivelul infrastructurii culturale din municipiu. Comisia de Arte Vizuale este coordonată de preşedintele fundaţiei AltArt, Szakats Istvan. În total, în cadrul asociaţiei au fost înfiinţate şapte comisii sectoriale, care se vor întîlni săptămînal pentru a elabora un plan de acţiune pentru fiecare domeniu în parte. Cele şapte comisii sînt următoarele: educaţie şi cercetare, patrimoniu, arte vizuale, artele spectacolului, arte literare şi publicistică, arhitectură şi intervenţie în spaţiul public şi diversitate culturală.

“Clujul are marele avantaj, la fel ca Sibiul, că totul e «in a walking distance», adică este foarte uşor să te muţi dintr-un loc în altul. Acest concept funcţionează peste tot foarte bine. Pentru TIFF-ul de anul acesta, cînd sărbătorim practic zece ani de festival, ne-am gîndit chiar la o ieşire în spaţiul public, înspre cartiere, cum ar fi Mănăştur sau Grigorescu”, a spus Tudor Giurgiu.

Ideea organizării de evenimente în cartiere va fi implementată şi de Primăria Cluj-Napoca, cu ocazia primei ediţii a Zilelor Clujului, ce va avea loc în perioada 27 mai–3 iunie.

Legat de “minusurile” Clujului la capitolul arte vizuale, regizorul Tudor Giurgiu a scos în evidenţă lipsa unui centru media care să cuprindă săli de cinema, săli de expoziţii, o mediatecă şi o videotecă.