Politică

Kelemen Hunor, la Cluj: “Am observat o intensificare a incidentelor antimaghiare”

Președintele UDMR Kelemen Hunor a criticat dur România. El a precizat, la Cluj, că între anii 2010 și 2016 țara noastră a înregistrat un regres în ce privește respectarea drepturilor comunității maghiare. În acest sens, UDMR a realizat un raport pe care îl va transmite Consiliului European.

Kelemen Hunor a declarat că raportul este tehnic și este elaborat de specialiştii Uniunii după ce s-a constatat că raportul Ministerului de Externe, finalizat în februarie, nu corespunde realităţii.

“România, în cel de-al patrulea ciclu de monitorizare a aplicării Convenţiei cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, cunoaşte un regres în privinţa respectării drepturilor cetăţenilor români aparţinând comunităţii naţionale maghiare. Asta este constatarea noastră! Este un regres. Am observat o intensificare a incidentelor antimaghiare, climatul de siguranţă al comunităţii maghiare s-a deteriorat considerabil. Am mai observat că au apărut noi tipuri de ameninţări la adresa păstrării identităţii etnice”, a spus Kelemen Hunor.


Reprezentanții UDMR au constatat astfel mai multe probleme printre care faptul că România nu a adoptat Legea Statutului minorităţilor naţionale, existenţa unor incidente antimaghiare și cazuri de discriminare pe criterii etnice.

“Autorităţile statului au sancţionat maghiarii pentru că şi-au asumat identitatea etnică, în serviciile publice şi sănătate folosirea limbii materne e îngrădită considerabil, se constată o discriminare în domeniul învăţământului, retrocedarea imobilelor este un proces stopat, cereri nesoluţionate stau la comisii, discursul de ură este nesancţionat”, a mai spus Kelemen Hunor.


Raportul paralel al UDMR are 72 de pagini, a fost redactat în limba română şi urmează să fie tradus şi în engleză, după care va fi înaintat experţilor Consiliului Europei.

Etichete: UDMR kelemen hunor
abonare newsletter