monitorulcj.ro Menu
Politică

Inspectoratele școlare, tot mai aproape de desființare. Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul

Un proiect de lege prin care se preconizează desfiinţarea inspectoratelor şcolare a fost adoptat tacit, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor.

Propunerea legislativă privind unele măsuri de descentralizare în domeniul învăţământului preuniversitar are ca obiect modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei. Se preconizează desfiinţarea inspectoratelor şcolare ale căror atribuţii vor fi preluate de către minister, respectiv Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar, prin înfiinţarea unui departament pentru inspecţie şcolară, şi de autorităţile administraţiei publice locale, prin înfiinţarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al Consiliului Judeţean.

Comisiile pentru învăţământ şi administraţie publică propun respingerea propunerii legislative.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul fiind decizional. Data la care s-a împlinit termenul constituţional pentru dezbatere şi vot final a fost 4 februarie.

Propunerea legislativă s-a mai aflat în atenţia deputaţilor, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi la sesiunea din 22 decembrie 2015.