Politică

IPP solicită DNA să facă public stadiul dosarului privind votul din diaspora la alegerile prezidențiale din 2014

Institutul pentru Politici Publice solicită conducerii DNA să informeze opinia publică cu privire la stadiul anchetei în cazul obstrucţionării dreptului de vot al românilor din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014. Reprezentații IPP subliniază că au trecut 440 de zile de când DNA a preluat cazul.

În urma alegerilor prezidențiale din 2014, IPP solicita DNA să investigheze acuzațiile aduse membrilor Guvernulu de la acea vreme cu privire la încălcarea în mod deliberat a dreptului la vot al românilor din diaspora prin organizarea unui număr prea mic de secții de votare, în ciuda cererilor de la ambasade și a situației votului din primul tur, în care oamenii nu și-au putut exercita dreptul la vot în intervalul orar stabilit, deși au stat ore întregi la coada în fața secțiilor de votare.

“Dacă la momentul respectiv am salutat decizia promptă a DNA de a prelua acest dosar de la Parchetul General și categoric recunoaștem meritele instituției în lupta împotriva corupției, ale cărei rezultate le putem constata aproape zilnic, apreciem că este cu atât mai bizară completa lipsa de activitate în acest dosar de corupție politică la nivel înalt, care a avut ca efect încălcarea dreptului fundament la vot pentru sute de mii de cetățeni români.
Pe acest fond, IPP solicită conducerii Direcției Naționale Anticorupție să informeze opinia publică cu privire la stadiul acestui dosar, care a avut drept consecințe subminarea democrației prin interzicerea dreptului la vot a unui grup atât de mare de persoane”, spun reprezentanții IPP.


Dosarul privind problemele înregistrate la votul din diaspora a fost trimis, la 4 decembie 2014,de procurorii Parchetului instanţei supreme la Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru continuarea cercetărilor.

abonare newsletter