Politică

Doi se bat, al treilea câștigă?

Partidele politice de la Cluj nu prea au de unde alege când vine vorba de candidaturi la Primăria Cluj-Napoca și atunci aruncă în luptă, la alegerile locale de anul viitor, candidați deciși de sondaje, nu neapărat doritori. Ce spun sondajele de opinie despre candidații anunțați de partide și despre independenți?

PNL vrea să îl trimită din nou pe Emil Boc în cursa pentru Primărie, însă acesta nu se hazardează în declarații, lăsându-și șefii liberali să vorbească în locul lui.   

Cât despre social democrați, aceștia nu au decât câteva nume “șifonate”, în momentul de față, astfel că au ales “răul cel mai mic”, adică pe Aurelia Cristea, deputat și fost ministru.   


Cu ce (nu) se poate lăuda PSD

Astfel, PSD nu se poate lăuda la ora actuală cu prea mulți posibili candidați la Primărie, “suspendatul” Alexandru Cordoș și demisionarul de la conducerea Consiliului Județean Ioan Oleleu, fiind din start două variante excluse.  

Din PSD, singura variantă cu șanse a rămas Aurelia Cristea, despre a cărei eventuală candidatură s-a tot vorbit în spațiul public în ultima perioadă. Anunțul privind candidatura acesteia a fost făcut zilele trecute. Cristea nu a fost încă testată în sondajele interne ca intenție de vot, spun liderii PSD Cluj, însă la nivelul județului PSD stă la capitolul credibilitate între 26 și 30%.


Independentul Alexa o bate pe PSD-ista Cristea

Un studiu făcut de IRES- institutul lui Vasile Dâncu de sondare a opiniei- relevă însă faptul că Aurelia Cristea ar lua bătaie de la jurnalistul Liviu Alexa, independentul ce și-a anunțat candidatura pentru Primăria Cluj-Napoca în luna mai. Alexa a făcut public un sondaj făcut în martie 2015, pe un eșantion consistent în care el este opțiunea fermă a clujenilor cu 76 la sută într-o eventuală confruntare "cap la cap" cu deputatul PSD Aurelia Cristea, pe care o preferă de 3 ori mai puțini clujeni, adică 24 la sută.

Boc vine de pe poziția cea mai avantajată

Numai că, la alegerile de anul viitor, nu va fi o confruntare “cap la cap”. Cum nu vor fi două tururi de scrutin, la alegerile din 2016 vor fi mai mulți candidați și fiecare contează, în primul rând actualul primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care potrivit liderilor de partid, va intra din nou în această cursă. Boc se bucură de o intenție de vot de aproximativ 60%, potrivit  ultimelor sondaje făcute de liberali în primăvară-vară, conform vicepreședintelui PNL Alin Tișe. Mai mult, Boc vine din poziția cea mai avantajată, el ocupând în acest moment funcția de primar și  fiind, de asemenea, în ultima perioadă intens mediatizat. Nu în ultimul rând Emil Boc se bucură de notorietatea cea mai mare pentru că a fost premier al României. 

abonare newsletter