Politică

Primăria şi UTCN colaborează pentru binele studenţilor

<p /><img src="documente/stories/05_mai/19_ziua/05-sorin apostu radu munteanu -345.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oferta de studii a univesităţii clujene va fi adaptată cerinţelor de pe piaţa muncii.

 

 


Primăria clujeană a semnat  azi un protocol cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în vederea creării unui sistem de comunicare funcţional şi eficient cu beneficiarii finali ai rezultatelor sitemului de învăţământ superior, respectiv cu companiile care angajează absolvenţi.

 


Primarul Sorin Apostu a explicat  azi că iniţiativa încheierii protocolului i-a aparţinut rectorului UTCN, Radu Munteanu, şi că acesta este de fapt o completare a parteneriatului încheiat săptămâna trecută între Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) cu scopul de a consilia investitorii care vor să vină în oraş.

 


Celelalte universităţi,
chemate să se alăture

 


„Iniţiativa UTCN este un semnal puternic pe care Primăria îl salută şi căruia speră să i se alăture şi celelalte universităţi clujene, în încercarea de a face din muncipiul Cluj-Napoca un centru universitar orientat către realităţile pieţei muncii. Protocolul de colaborare are în vedere ameliorarea continuă şi a adaptarea curriculară a diverselor secţii ale facultăţilor din cadrul UTCN pentru a oferi la finalul studiilor, absolvenţi mai compatibili profesional cu ceea ce se caută astăzi pe piaţa muncii. De asemenea, Universitatea Tehnică oferă şi posibilitatea companiilor de a organiza studii postuniversitare de specializare, pentru a asigura formarea profesională continuă”, a declarat primarul Sorin Apostu. El a mai anunţat că a continuat săptămâna aceasta seria întâlnirilor cu reprezentanţii companiilor străine care îşi desfăşoară activitatea la Cluj pentru a se informa despre necesităţile şi sugestiile investitorilor străini.

 


Clujul, la concurenţă cu Cehia,

Ungariaşi Ucraina

 

“Am veşti bune ca urmare a întâlnirii cu investitorii. Există o ofertă din partea firmelor ca managerii lor să vină pro bono să vorbească cu studenţii, să împărtăşească din experienţa lor. Dată fiind concurenţa pe care o ducem în fiecare zi cu oraşe de talia Clujului din Polonia, Cehia, Ungaria sau, mai nou, chiar din Ucraina, este obligatoriu să ne unim forţele şi să luăm măsuri pe termen lung care să anticipeze tendinţele fireşti ale pieţei muncii în domeniile înalt calificate”, a arătat primarul. Printre firmele cu care Apostu s-a întâlnit se numără ISDC, Ernst&Young, KPMG sau Betfair. “Ne simţim onoraţi bilateral, Primăria şi Universitatea Tehnică, pentru gestul pe care îl facem azi ( azi – n.r.). Este un gest firesc, care corespunde menirii unui universităţi în societate şi a unei primării în comunitate. Învăţământul viitorului va fi guvernat de trei principii - diversitate, personalitate şi transparenţă. Acestea nu se pot face decât cu sprijinul autorităţilor locale. Răspundem cu necesitate la o realitate”, a spus şi rectorul UTCN, Radu Munteanu.

 

Absolvenţii UTCN
au căutare pe piaţa muncii

 

Potrivit unui sondaj al universităţii, peste 34% din studenţii UTCN au fost angajaţi din timpul facultăţii, 84% şi-au găsit un loc de muncă în urma absolvirii cursurilor, iar 72% dintre aceştia au decis să rămână la Cluj-Napoca după absolvire.

Ca şi  în cazul parteneriatului încheiat cu instituţiile statului, Primăria va fi elementul de mediere între investitori şi universitate.

 

abonare newsletter