Politică

Fost lider PMP, despre greşelile pe care dreapta trebuie să le evite

Clujeanul Adrian Papahagi, fostul vicepreşedinte PMP, semnalează trei greșeli capitale pe care dreapta trebuie să le evite, în perspectiva alegerilor. Papahagi subliniază, într-o postare pe facebook, care sunt riscurile şi dezavantajele la care se expun partidele de dreapta, dacă la alegeri vor merge doar cu un discurs de tipul „Jos Ponta!“.

Prima dintre acestea este, în opinia lui Papahagi, defetismul. „Să considere că Ponta a câștigat deja și să facă înțelegeri cu el (cam ca în decembrie 2012, când ARD putea obține 20-25% dacă nu era într-o logică a blatului și a salvării personale a unor lideri).

Ponta este cel care trebuie să se chinuie să mai scoată 10% peste cele 40% ale PSD, nu candidatul dreptei care va intra în turul doi (indiferent cine va fi el)“, arată Papahagi.


Cea de-a doua greşeală este negativismul: „Să intre într-o logică reactivă și negativă, adică să se limiteze la criticarea lui Ponta (nici aia nu o prea face) și la speranța că lumea s-a săturat de el. Fals: Ponta e încă prea recent. A făcut și va mai face cadouri electorale. Nu există niciun motiv economic pentru care să fie de-a dreptul detestat. Nici presa nu l-a făcut ferfeniță, deci e încă destul de proaspăt.

Dreapta trebuie să ofere o narațiune alternativă credibilă: ea are o latură economică (cum vom trăi mai bine) și una identitară (cum vom fi noi demni în patria noastră și în lume)“.


Cea de-a treia greşeală este facţionismul. „Să continue atacurile interne. Oricum, va exista concurența subvenționată de PSD a lui Tăriceanu. Indiferent cine va fi candidatul dreptei, el trebuie sprijinit. Și eu aș prefera să candideze Macovei, dar dacă va fi Johannis, MRU sau Predoiu, îl voi sprijini (din păcate Cristi Diaconescu nu are șanse să ajungă în turul doi)“, mai arată Adrian Papahagi.

abonare newsletter