Politică

Macovei cere PNL să susţină ridicarea imunităţii parlamentare prin vot la vedere

Europarlamentarul PDL Monica Macovei cere PNL să susţină votarea cererilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor prin vot public, rapid şi proceduri simplicate.

Senatul a respins pe data de 2 iunie, din nou, o solicitare de ridicare a imunităţii parlamentare, în cazul de faţă a sentorului PSD Marius Isăilă, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă. Votul a fost secret, cu bile. “Ascunzând bilele în palmă, parlamentarii pot vota după bunul plac, chiar invers decât declară public ei sau şefii lor de partid”, susţine Monica Macovei. “În urma acestui vot, parlamentarii corupţi pot scăpa de arestarea preventivă sau percheziţie, iar parlamentarii care sunt şi miniştri sau foşti miniştri pot scăpa de cercetarea penală”, continuă europarlamentarul. Ea susţine că electoratul trebuie să vadă cum votează “aleşii”, şi din acest motiv votul pentru ridicarea imunităţii parlamentare trebuie să fie la vedere.

Concret, Monica Macovei cere PNL şi PDL să susţină politic următoarele propuneri, pentru adoptarea lor de către Parlament:


1. Votul pentru ridicarea imunităţii să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât şi în Plen.

2. Cererea de ridicare a imunităţii să fie votată în Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament.


3. Parlamentarii să nu analizeze dosare şi probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor sau a procurorilor. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor

conţine indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzaţiile aduse de procurori nu sunt pure invenţii.


Monica Macovei a cerut şi în urmă cu trei ani, în 2011, simplificarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare.

abonare newsletter