Politică

PDL cere USL retragerea intenţiei de angajare a răspunderii pe tema descentralizării

Descentralizarea va fi adoptată prin asumare, până în luna noiembrie, astfel că nu va fi dezbătută în Parlament.

Democrat liberalii consideră că prin descentralizare, USL vrea să transforme ţara într-o adunatură de feude, iar PDL nu susţine marea baronizare a României planificată de cei de la putere. Senatorul Alin Tişe susţine că este inacceptabilă angajarea răspunderii pe un subiect atât de important, fără o consultare publică amplă şi dezbaterea proiectului în Parlament.

„Prin angajarea răspunderii, Guvernul predă instrumentele de control în mâinile baronilor locali.  PDL propune un pact pe subiectul descentralizării şi reorganizării administrative prin care această temă să nu fie politizată. Legea privind descentralizarea şi reorganizarea administrativă este la fel de importantă precum procesul de revizuire a Constituţiei. Plecând de la acest lucru, propunem acest pact şi un dialog real pe marginea unui proces atât de important. Insistăm pe acest dialog real, pentru că până acum ştim de la primarii din opoziţie că punctele lor de vedere nu au fost luate în considerare. În caz contrar, PDL introduce moţiune simplă pe tema descentralizării”, a declarat senatorul PDL Alin Tişe.


Puterea: Au avut timp să facă ei descentralizare!

În replică, reprezentanţii puterii susţin că au fost destule dezbateri privind descentralizarea şi că democrat liberalii au avut timp suficient când au fost la putere să ducă ei la bun sfârşit acest proiect.

„Au avut timp să se ocupe de descentralizare, şi nu au făcut-o, acum vin şi spun că nu susţin acest proiect. Acesta este proiectul la ora actuală, negociat de guvern cu primăriile şi consiliile judeţene şi care va fi asumat. Până la asumare, se pot face amendamente“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.


Vă reamintim, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a precizat că structurile care acum încă depind de Guvern şi vor fi descentralizate ţin de domeniul sănătăţii, agriculturii, mediului, muncii, tineret şi sport, transporturi, cultură şi turism. De asemenea, acesta a mai spus că s-a ajuns la ideea în care lucruri care ţin de ordine publică şi poliţie vor fi tratate separat de legea descentralizării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter