Politică

Dreapta merge împreună, dar separat!

Preşedintele Forţei Civice (FC), Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va propune conducerii partidului „eventualitatea fuziunii“ între FC şi Mişcarea Populară, precizând totodată că intenţionează să aibă discuţii „de prospecţie“ pentru o colaborare cu UDMR.

Mihai Răzvan Ungureanu Mihai Răzvan Ungureanu

Forţa Civică şi Mişcarea Populară sunt în discuţii pe tema construirii unei entităţi politice comune încă de săptămânile trecute, când însă nu era clar dacă aceasta va fi constituită prin fuziune sau prin alianţă. Pe de altă parte, săptămâna trecută, liderul Mișcării Populare, Eugen Tomac, şi fostul prim-ministru al României, Mihai Răzvan Ungureanu, lăsau să se înţeleagă că acesta din urmă ar putea fi candidatul dreptei, la alegerile prezidenţiale de anul viitor. În schimb, democrat liberalii sunt înclinaţi înspre fuziunile prin absorbţie în PDL când vine vorba de strângerea rândurilor pe dreapta.

Forţa Civică Cluj susţine fuziunea

Liderul Forţei Civice Cluj, Călin Morar, susţine că o decizie în sensul fuziunii se va lua în cursul acestei săptămâni, dar că la Cluj, oricum colaborarea între cele două partide este foarte bună. „Sunt de acord cu această fuziune, la Cluj avem oricum o colaborare foarte bună. Forţa Civică şi Mişcarea Populară sunt două forţe politice cu pondere relativ apropiată. În ce priveşte PDL, acolo sunt multe opinii, şi vreau să cred că la Cluj o să avem o opinie mai favorabilă în privinţa unei colaborări“, a declarat Călin Morar.


PDL trebuie să se reformeze, nu să mimeze

Şi în opinia vicepreşedintelui Mişcării Populare, Adrian Papahagi, fuziunea între cele două partide trebuie să fie primul pas în unificarea dreptei. „Este important ca noile forţe de dreapta să se unească, cât de curând, iar discuţiile sunt avansate, ulterior urmând să se coaguleze toată dreapta, dar nu în jurul unor oameni, a unor orgolii şi în niciun caz în jurul FSN. La Cluj, Forţa Civică şi Mişcarea Populară au un dialog excelent. În ceea ce priveşte PDL, eu cred că în primul rând trebuie să se reformeze, nu să mimeze sau să scoată pe unul sau pe altul în vitrină, iar pe urmă să demonstreze că nu au un blat cu PNL“, a declarat Adrian Papahagi.

abonare newsletter