Politică

Modificarea Constituţiei, doar “un moft” pentru USL

Proiectul revizuirii Constituţiei rămâne una dintre restanţele USL, în ciuda faptului că Uniunea l-a început cu mult elan.

Opoziţia de la Cluj consideră că modificarea Constituţiei este doar un moft pentru cei de la Putere.

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, cataloghează propunerea USL de a amâna pentru 2014 transmiterea proiectului de revizuire a Constituţiei către Comisia de la Veneţia drept o propunere care creează României dificultăți serioase de imagine în fața cancelariilor europene, demonstrând o dată în plus neseriozitatea USL.


Daniel Buda: “Aţi putea să vă daţi demisia!”

Astfel, în opinia lui Buda, “sfidarea referendumului” privind parlamentul unicameral și reducerea numărului de parlamentari la 300, exprimă disprețul față de voința poporului român.

 „Pot admite că Victor Ponta are pierderi de memorie în privința unor actori politici, ceea ce nu ar fi o tragedie însă, din păcate, uită că de 522 de zile de când se află în fruntea Guvernului, le-a promis românilor creșterea nivelului de trai, scăderea taxelor și a impozitelor, un proces rapid de revizuire a Constituției intrarea în Spaţiul Schengen, creșteri salariale, creștere economică, scăderea taxelor și a impozitelor, facilități fiscale și investiții substanțiale. Dar toate acestea Victor Ponta nu le-a făcut. Ați putea să faceți ceva, domnule Ponta, și anume ați putea să vă dați demisia. Și da, domnule Ponta, să vă parafrazez „ar trebui să tratați serios subiectul Schengen, nu ca nişte fraieri"!“, spune liderul PDL Cluj.


Laszlo Attila: „Vom avea o revizuire a Constituţiei abia în 2017“

De asemenea, în opinia senatorului UDMR de Cluj, Laszlo Attila, revizuirea Constituţiei ar putea să aibă loc abia în 2017, în ciuda promisiunilor electorale ale celor din USL.

„Cei din USL au promis şi au spus multe în campanie, au mai spus de exemplu şi că sunt împotriva proiectului Roşia Montană…Cred că revizuirea Constituţiei va avea loc abia  în 2017. Anul viitor sunt alegeri, deci nu cred că se vor ocupa de Constituţie, 2015 va fi un an de acalmie, iar în 2016 vor fi alegeri locale, deci cel mai probabil abia în 2017 se vor ocupa de Constituţie, la cum stau lucrurile acum“, a spus Laszlo Attila.


USL ar fi trebuit să mobilizeze 50% din electorat

În urmă cu câteva luni, Curtea Constituţională a decis că modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Prin urmare, dacă nu renunța la revizuirea Constituției anul acesta USL trebuia să mobilizeze la urne 50% din electoratul cu drept de vot. Ultimele sondaje au arătat însă că disponibilitatea românilor pentru participarea la un referendum popular pentru modificarea Constituţiei a scăzut în ultimele luni.

abonare newsletter