Politică

Calculele sociologilor clujeni: E greu de presupus că PSD va risca cu Antonescu la preşedinţie

Sociologii clujeni avertizează că dacă liderul PNL, Crin Antonescu, nu va fi în sondaje imediat sub premierul Victor Ponta, social-democrații nu ar risca să intre în cursa prezidențială cu acesta.

În ultima vreme, Crin Antonescu a fost devansat în cursa prezidenţială de chiar partenerul său de alianţă, Victor Ponta. Liderul PNL e la jumătate din scorul USL şi dacă nu-şi va ameliora intenţia de vot, atunci el are şanse să piardă alegerile prezidenţiale din 2014, consideră sociologul clujean Vasile Dâncu.

„În condițiile în care Crin Antonescu nu se va afla în top imediat sub Victor Ponta, dacă nu va ajunge la un scor care să se apropie de Victor Ponta, nu cred că PSD-ul va risca cu Crin Antonescu. Este ceea ce cred eu că vor gândi oamenii atunci, dar în condițiile în care nu se va afla pe primul loc dacă îl scoatem pe Ponta, atunci eu nu cred că va fi candidatul susținut de PSD", a precizat Vasile Dâncu.


Acesta mai subliniază că Antonescu se află, în privinţa intenţiei de vot, la jumătatea USL, iar liderul liberal ar putea pierde alegerile prezidenţiale din perspectiva legilor sociologice.

„Dacă nu va reuși inclusiv să aibă în jurul lui USL-ul cu totul și cu componența PSD care să sprijine puternic, ceea ce este cam greu de presupus că PSD-ul va putea accepta din nou după atâția ani să nu aibă președinte, acum, când e în vârful preferințelor electorale, deci dacă de anul ăsta nu-și va ameliora scorul electoral, atunci ar putea fi bătut Crin Antonescu în turul doi, pentru că-i va mai fi greu în primul rând să ajungă acolo, să ajungă candidat USL", a mai susţinut Dâncu.


Ioan Hosu: „Ar fi neobişnuit să nu se ţină cont de sondaje“

Pe de altă parte, sociologul Ioan Hosu subliniază că Antonescu ar putea recupera procente în următoarea perioadă pentru că acesta îşi va lansa oficial candidatura la sfârşitul lunii, astfel încât va avea ocazia să transmită mesaje electorale.

„Sigur că este riscant pentru USL să marşeze pe locul secund şi să-l nominalizeze pentru prezidenţiale pe cel de pe locul al doilea. Cine este pe prima poziţie în sondaje trebuie să candideze pentru Cotroceni. Şi ar fi neobişnuit să nu se ţină cont de sondaje şi să meargă la prezidenţiale cel care nu este primul plasat şi cotat în sondaje. Dar urmează să vedem ce va face Antonescu, care îşi va lansa oficial candidatura la sfârşitul lunii, este posibil ca şi sondajele să arate altfel mai târziu. Pe de altă parte, chiar dacă Ponta spune că nu îşi doreşte să candideze, între cei doi – Antonescu şi Ponta - este vizibil o competiţie“, a comentat şi Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter