Politică

PDL cere consultare cu toate partidele asupra scrisorii de intenţie cu FMI

PDL va introduce la începutul sesiunii parlamentare o moţiune simplă pe politici fiscale, în cazul în care Guvernul USL refuză dialogul şi revizuirea politicii fiscale „bazată excesiv şi abuziv pe creşterea de taxe şi impozite".

Democrat liberalii argumentează că introducerea de noi taxe „nu are nicio legătură cu realitatea economică" şi că proiectul de memorandum cu FMI „este un autodenunţ critic", prin care PSD „face o radiografie a propriei guvernări, recunoscând scăderea investiţiilor, venituri slabe la bugetul de stat, creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, creşterea arieratelor în administraţia centrală".

Purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, a precizat că prin scrisoarea de intenţie negociată cu FMI, pe care a numit-o „scrisoare de rea intenţie", Guvernul USL propune introducerea de noi taxe.


Scrisoarea de „rea intenţie“

Adriana Săftoiu a arătat că PDL propune guvernului USL să renunţe la „această strategie de politică fiscală dezastruoasă" şi să facă o consultare reală cu celelalte partide parlamentare, partenerii sociali, cu organizaţiile oamenilor de afaceri „pentru a propune în viitorul memorandum cu FMI măsuri în acord cu realitatea".

„Ce propune PSD prin această scrisoare de rea intenţie? Introducerea de noi taxe. Ca să contrabalanseze anumite măsuri sociale, Guvernul USL intenţionează să introducă taxe noi pentru proprietate şi modificări în domeniul contribuţiilor sociale. Textul memorandumului dovedeşte clar că actualul guvern USL nu are soluţii pentru relansarea economiei şi sprijinirea sectorului privat, singura soluţie fiind noi taxe. Pe fond, Guvernul continuă o politică păguboasă pentru cetăţean, accentuând depdendenţa acestuia de stat", a apreciat Adriana Săftoiu.


PDL acuză: liberalii sunt inexistenţi!

La rândul său, senatorul PDL de Cluj Alin Tişe îi acuză pe liberali că „sunt inexistenţi“ în acest guvern.

„Eu consider că acest guvern este incompetent în totalitate, am mai spus acest lucru de nenumărate ori. Cred că ar trebui să plece de tot acest guvern, nu un ministru sau doi. Este un guvern socialist, în care observăm că liberalii sunt inexistenţi. Te sinucizi dacă în plină criză măreşti taxe şi impozite…! Până la urmă se va ajunge la blocarea acestei ţări. O moţiune simplă este una din armele pe care noi, cei din opoziţie le avem la dispoziţie“, a declarat Alin Tişe.


UDMR, pe aceeaşi lungime de undă cu PDL

Nici reprezentanţii UDMR nu susţin, în principiu măririle de taxe şi impozite.

„O decizie privind o moţiune simplă se va lua la nivelul grupului, prin vot, nu s-a discutat încă. Va trebui să vedem care este impactul asupra economiei, dar desigur, în principiu, nu am cum să susţin orice înseamnă mărire de taxe“, a declarat liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras.


Se delimitează PNL?

Pe de parte, liberalii sunt reţinuţi în declaraţii deşi „în general“ nu susţin asemenea măsuri. „Nu am văzut scrisoarea, dar pot să spun doar că în general nu susţin ceea ce înseamnă măriri de taxe şi impozite“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Este de altfel ceea ce subliniază şi prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis care a anunțat că partidul din care face parte se va pronunța public la sfârșitul lunii august dacă susține majorarea taxelor și impozitelor. El a precizat totodată că în general nu este de acord cu majorările de taxe și impozite, dar „în particular, vom vedea".

Ultimele Stiri
abonare newsletter