Politică

Anul politic 2013, în viziunea sociologului Ioan Hosu

<p><span style="font-size: small;"><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;"><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/01/04-ioan-hosu.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Anul scandalurilor şi al „mutaţiilor“ de pe scena politică românească s-a încheiat, încep pregătirile pentru următoarele cicluri electorale.

Trei scrutinuri, proteste în ţară şi schimbări de guverne, greve în Parlamentul României - acestea au fost doar câteva din evenimentele politice ale anului 2012. Totul a culminat însă cu supendarea preşedintelui Traian Băsescu. Pe de altă parte, PDL a ieşit de la guvernare, iar USL a câştigat alegerile locale şi parlamentare. În contrast cu anul care a trecut, 2013 va fi unul liniştit, cel puţin din punct de vedere politic şi va pregăti terenul pentru următoarele cicluri electorale, atrag atenţia sociologii şi analiştii politici.


Pe de altă parte, 2013 a venit cu scumpiri pe care le simţim deja în propriile buzunare. De altfel, problemele economice şi implicaţiile sociale vor fi principalele teme de discuţie ale anului care a început, mai subliniază aceştia.

Modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativ teritorială-marile provocări ale lui 2013

În opinia sociologului Ioan Hosu, marile teme politice vor fi modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativ teritorială, cum de altfel, au anunţat deja şi liderii politici. „Spre deosebire de anul trecut, care a fost unul încărcat, plin de evenimente, 2013 va fi unul liniştit, din punct de vedere politic. USL va sta liniştită încă vreo şase luni. Sigur, nu îi va fi uşor, pentru că deja se văd nişte paşi înapoi, în lateral...dar aşa este de obicei după campanie, se fac promisiuni, unele se respectă, unele nu. Să nu uităm, anul a început cu scumpiri. Deci, sub aspect politic, peisajul va fi clar, vor exista câteva mari teme – reorganizarea adiministrativă, modificarea Constituţiei. Mai sunt şi alte teme importante sănătatea, educaţia, tema fondurilor europene. Dar rămâne agenda politicilor economice, sub aspectul reformelor. Aspectele aconomice, sociale vor fi interesant de urmărit. Şi mai trebuie văzut cum se va pregăti România pentru următorul ciclu 2014-2020 în privinţa absorbţiei de bani“, a comentat Hosu.


PDL trebuie să îşi păstreze identitatea


La Uniunea Social Liberală va fi linişte. În schimb, PDL va trebui să-şi păstreze identitatea şi să îşi regândească priorităţile, pentru că astfel va avea şanse reale în ciclurile electorale următoare, atrage atenţia Ioan Hosu. „Am văzut la parlamentare ce a însemnat ARD, acea alianţă din care lumea nu a înţeles nimic, aşa cum am mai spus. La PDL este o problemă clară de identitate. Va trebui, pe de altă parte, ca PDL să aibă un discurs bun, din Opoziţie, va trebui să continue cu campaniile door - to - door, cu programele pentru comunitate, să apară în media. De asemenea, va trebui să ţină cont de faptul că media te ridică, dar te şi coboară. Aşa s-a întâmplat şi cu Băsescu, aşa se va întâmpla şi cu USL, pentru că populaţia ajunge, la un moment dat, la un grad de saturaţie“, a mai spus Hosu.  

UDMR nu ţine pasul cu electoratul


PPDD este o fantomă, iar UDMR nu vine cu teme europene, cel puţin asta reiese din ultimele declaraţii ale liderilor maghiari, mai subliniază Hosu. „În ceea ce îi priveşte pe cei de la PPDD, cred că sunt doar nişte fantome. Spun „fantome“ pentru că au şi o componentă de „Scary - movie...“ Nu pot spune decât „Săracii!“. Eu nu le dau nicio şansă. UDMR a rămas în urmă. Am văzut declaraţiile de început de an ale celor de la UDMR. Cred că trebuie să părăsească zona discursurilor anilor 90, mereu se întoarce la poveşti vechi, cum e cea cu statul naţional, de exemplu. În schimb, colegii lor de la PPMT, vin cu teme europene, precum regionalizarea. Va trebui ca şi cei din UDMR să vină cu un discurs nou, pentru că altfel, îşi va pierde electoratul“, a mai comentat Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter