monitorulcj.ro Menu

Politică

Băsescu: Indiferent cât de vocali sunt politicienii, nu vor convinge că România şi-a însuşit valorile statului de drept

Indiferent cât de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni că România şi-a însuşit valorile statului de drept atâta timp cât îndeplinirea justiţiei este împiedicată prin vot de Parlament în favoarea parlamentarilor, în favoarea politicienilor, a afirmat, luni seară, preşedintele Traian Băsescu.

 

El a susţinut, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, că toate consecinţele se răsfrâng asupra românilor. "Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare în luna decembrie era una care să ne ajute să se constate, eventual, că a fost o rătăcire a politicienilor în vară şi spun o rătăcire pentru un motiv simplu: a câştigat vreun român vreun leu din revocarea Avocatului Poporului? A câştigat vreun român vreun leu din reducerea atribuţiunilor Curţii Constituţionale? A câştigat vreun român vreun leu din suspendarea preşedintelui? Nu, toate acestea au fost făcute pentru politicieni, pentru ca ei să ajungă la controlul asupra justiţiei", a declarat Băsescu, citat de Agerpres.

 

“Este cumva în interesul românilor şi blocarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi solicitarea procurorilor pentru investigarea a doi foşti miniştri? Nu. Este în folosul politicienilor şi atât.”

El a adăugat că România a avut o serie de lucruri de îndeplinit pentru a demonstra că este un stat de drept, dar reacţia politicienilor a fost una de dispreţ faţă de interesul românilor. "La Senat a existat o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Care a fost reacţia Senatului? Prin vot a înfrânt hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie. Aşa ceva demonstrează că România nu este stat de drept. La Camera Deputaţilor pentru doi foşti miniştri s-a cerut începerea urmăririi penale. Reacţia Camerei Deputaţilor a fost să nu încuviinţeze, să nu permită, prin vot, începerea urmăririi penale. Este cumva în interesul românilor şi blocarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi solicitarea procurorilor pentru investigarea a doi foşti miniştri? Nu. Este în folosul politicienilor şi atât", a arătat preşedintele. El a punctat că actuala Putere ar trebui să se întrebe dacă are vreo responsabilitate în decredibilizarea României. "Indiferent cât de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni că România şi-a însuşit valorile statului de drept atât timp cât îndeplinirea justiţiei este împiedicată prin vot de Parlament în favoarea parlamentarilor, în favoarea politicienilor, iar consecinţele se răsfrâng pe români. Pentru că nimeni nu spune senatorul X sau deputatul Y, spune România, iar România nu înseamnă doar cei 471 de membri ai Parlamentului", a adăugat preşedintele.

Potrivit acestuia, important este ca România să probeze că şi-a însuşit valorile democratice, valorile statului de drept. "Ştiu că aceste lucruri nu au rezonanţă la populaţie, că nu au rezonanţă nici în presă, dar mi se pare că este ultima tribună pe care o mai pot utiliza pentru a încerca un efort, dacă vreţi sau să adresez o rugăminte Parlamentului, care îşi termină mandatul după data de 9 decembrie, ca înainte de a pleca, să rezolve aceste probleme care ţin de el. Vreau să fiu foarte clar, am toată aprecierea pentru foştii miniştri, fie că vorbim de domnul de la Senat sau cei doi foşti miniştri care sunt şi membri ai Camerei Deputaţilor: aici, nu discutăm de răutate, nu discutăm de poliţe, ci discutăm de funcţionarea statului de drept", a completat Băsescu. El a mai spus că pentru oamenii cinstiţi prezenţa în faţa procurorului este şansa de dezvinovăţire, nu o acuzaţie. "Este şansa pe care o au, ca, în urma unor împrejurări, mai mult sau mai puţin fericite, în care au ajuns să fie nominalizaţi, învinuiţi într-un dosar penal, să se poată dezvinovăţi", a conchis Băsescu.