Politică

Peste 50.000 de poliţişti vor fi mobilizați la alegeri

<p /><strong><img src="documente/stories/09_septembrie/20_ziua/03%20scoala%20de%20politie%20septimiu%20muresan%20deschidere_sc_10.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px; float: left;" />Peste 50.000 de poliţişti şi jandarmi asigură măsurile de ordine, precum şi paza şi protecţia celor 18.751 de secţii de votare organizate pentru alegerile parlamentare care au loc în 9 decembrie.</strong>

Asigurarea ordinii publice la nivel naţional pe întreaga perioadă a campaniei pentru alegeri şi, în mod deosebit, în ziua votării va fi făcută în baza Planului General de Măsuri, pentru coordonarea activităţii structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi angajaţi ai altor structuri ale MAI sunt mobilizaţi pentru desfăşurarea scrutinului electoral din 9 decembrie.


Ministerul Administraţiei şi Internelor asigură protecţia secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile de circumscripţie, respectiv la Biroul Electoral Central, precum şi pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării.

Structurile MAI vor prelua paza secţiilor de votare în 8 decembrie, începând cu ora 18.00.


Jandarmii vor asigura ordinea şi siguranţa publică, precum şi protecţia participanţilor la adunările publice care vor fi organizate în perioada campaniei electorale. Jandarmeria va stabili împreună cu organizatorii măsurile ce trebuie luate pentru desfăşurarea adunărilor publice în condiţii de legalitate.

Poliţia locală va asigura integritatea panourilor şi a afişelor electorale amplasate legal.


Poliţia Română va dispune măsurile necesare pentru asigurarea exercitării dreptului la vot de către persoanele încarcerate, aflate în centrele de reţinere şi arest preventiv ale unităţilor de poliţie.

Sub aspect preventiv, Ministerul Administraţiei şi Internelor va desfăşura campania de prevenire a infracţiunilor electorale „Tu decizi! Votează legal!”.


Amenzile sunt cuprinse între 1.000 de lei şi 10.000 de lei, în funcţie de tipul contravenţiei.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea articolului 55 al Legii 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la cinci ani.


Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

abonare newsletter