Politică

Marga promovează la ICR „agenți culturali” ai Moscovei

<p /><span style="font-family: Helvetica; font-size: 18px; line-height: 24px; -webkit-tap-highlight-color: rgba(26, 26, 26, 0.292969); -webkit-composition-fill-color: rgba(130, 98, 83, 0.0898438); -webkit-composition-frame-color: rgba(191, 107, 82, 0.496094); -webkit-text-size-adjust: auto; color: #000000;" />Andrei Marga a numit la conducerea filialelor Institutului Cultural Român din Kiev și Moscova două personaje cunoscute ca agenți de influență ai Rusiei. 

Potrivit senatorului PDL Radu F. Alexandru, „la Kiev a fost numită Nadia Moșanu, nora domnului Alexandru Moșanu, primul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, salutat cândva cu multă speranță, ca un adevărat patriot. Ulterior, acesta a fost identificat și publicat pe lista cu agenții KGB, sub nume de cod Maxim (...). Iar la ICR Moscova a fost numită doamna Florina Mohanu, care conduce Centrul Cultural Rus de la ASE București, cunoscut drept una dintre cele mai elaborate filiere de influență rusă.”„De la domnul Dobrescu (Alexandru Dobrescu, noul director al ICR Paris, numit de Andrei Marga - n.r.), identificat ca fost informator al Securității, pînă la numirile de astăzi, totul este făcut absolut la bunul lui plac”, a declarat Radu F. Alexandru.


Amendament pentru angajări pe competențe

Senatorul Radu F.Alexandru afirmă că a cerut ministrului de Externe Titus Corlațean să spună public care sunt „datele profesionale și garanțiile de onestitate” care le recomandă pe cele două persoane numite în fruntea filialelor ICR din Kiev și Moscova.

De asemenea, senatorul democrat-liberal a anunțat că va depune un amendament la legea de funcționare a ICR prin care se prevede ca toate posturile din conducerea filialelor să fie ocupate prin concurs.


Scurtă carieră sub spectrul colaborării cu Securitatea

Vă reamintim că, în cursul acestei veri, imediat după numirea în funcția de ministru de Externe, Andrei Marga a anunțat că politica externă a României se va reorienta către Rusia și China.

La scurtă vreme, în media a circulat informația că, în tinerețea sa, Andrei Marga ar fi „cooperat” cu Direcția de Informații Externe a Securității, pe vremea cînd aceasta din urmă lucra în strânsă colaborare cu omologii săi din URSS.
Colegiul Național de Studiere a Arhivelor Securității nu a oferit, până în acest, un punct de vedere oficial cu privire la aceste acuzații aduse lui Andrei Marga.

Ultimele Stiri
abonare newsletter