Sănătate

Câte ouă este recomandat să mănânci zilnic? Medicii vin cu răspunsul.

Ouăle reprezintă o sursă importantă de vitamine, proteine și calciu, dar acestea trebuie consumate cu măsură, altfel pot să apară grave probleme de sănătate.

Câte ouă este recomandat să mănânci zilnic? Medicii vin cu răspunsul.  Sursă foto: Pexeles.com Câte ouă este recomandat să mănânci zilnic? Medicii vin cu răspunsul. Sursă foto: Pexeles.com

 

 


Ouăle reprezintă o sursă importantă de vitamine, proteine și calciu, dar acestea trebuie consumate cu măsură, altfel pot să apară grave probleme de sănătate. 

Numărul de ouă consumate pe zi, fără a riscă o problema de sănătate, depinde de fiecare individ în parte, astfel, dacă o persoană este sănătoasă, poate să mănânce două-trei ouă pe zi. 


Cu toate acestea, dacă are anumite boli la ficat sau colesterolul mărit, trebuie să limiteze consumul la maximum cinci ouă pe săptămână. De aceea, medicii avertizează că un consum excesiv de ouă poate conduce la probleme grave de sănătate, precum ateroscleroza, notează sfatulmedicului.ro.

De ce este bine să mâncăm ouă? 

Potrivit medicilor, consumul de ouă crește puterea de concentrare, ajută la dezvoltarea armonioasă a creierului și asigură, totodată, energia organismului. 


Oul are un conținut ridicat de proteine care reduc poftă de mâncare, oferind organismului energie. Este recomandat la micul dejun consumul de ouă fierte. Cel mai bun mod de preparare este fierberea.

De asemenea, ouăle previn apariția cheagurile de sânge datorită proteinelor din gălbenușul de ou. Deși ouăle sunt alimente pline de nutrienți, vitamine, calciu și fier, mâncate în cantități mari, acestea pot provoca o serie de probleme de sănătate.


Efecte adverse când mâncăm ouă

Pe lângă beneficiile care vin de la consumul de ouă, trebuie să menționăm și efectele adverse ale acestora. Ouăle fierte tare pot duce la indigestie. Acestea se digera în trei ore, spre deosebire de ouăle fierte moi, care se digera în maximum 5 minute.

Mai mult, ouăle crude, consumate ca atare sau din conținutul maionezelor, inghetatelor, prăjiturilor pot duce la infestarea cu salmonella. Simptomele unei toxiinfecții alimentare se caracterizează prin greață, vărsături, diaree, dureri de cap și de burtă, temperatura, frisoane. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Mit spulberat! Cresc ouăle colesterolul?

abonare newsletter