Politică

Clujeanul Eckstein Kovacs, propus pentru funcţia de Avocat al Poporului

<p /><strong><img src="documente/stories/02_februarie/25_ziua/peter-eckstein-kovacs.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, că partidul pe care-l reprezintă îl susţine pe Peter Eckstein Kovacs pentru funcţia de Avocat al Poporului. </strong>

Kelemen Hunor susţine că această numire ar fi una bună şi echilibrată, arată Mediafax. „Ar fi o soluţie bună, o soluţie echilibrată. Noi am depus această susţinere, această propunere la Birourile Permanente şi vom vedea când se votează, dar este propunerea grupurilor noastre", a spus Hunor.

Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului, pe 3 iulie, în urma unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, Valer Dorneanu asigurând interimatul.


Eckstein e susţinut şi de societatea civilă

Fostul consilier prezidenţial Peter Eckstein Kovacs este şi propunerea societăţii civile pentru funcţia de Avocat al Poporului. Pe lista celor 22 de organizaţii semnatare se află, printre altele, ECPI - Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Asociaţia ACCEPT, RomaniCriss, ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român de Politici Europene, Asociaţia Expert Forum, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societătii Civile, Institutul pentru Politici Publice sau Fundaţia Soros. „Gradul de apărare şi promovare activă a drepturilor omului prin instituţii de importanţa natională precum Avocatul Poporului reprezintă un test al voinţei politice a Parlamentului României. Având în vedere statutul şi importanţa acestei instituţii, Principiile de la Paris referitoare la Instituţiile Naţionale de Drepturile Omului, cât şi recomandările recente ale Comisiei Europene privind selectarea unei personlităţi cu autoritate, integritate şi independenţă recunoscute, organizaţiile semnatare ale societăţii civile au adus în atenţia Birourilor Permanente al Camerei Deputaţilor şi Senatului susţinerea lor pentru candidatura domnului Peter Eckstein-Kovacs pentru poziţia de Avocat al Poporului", se arată într-un comunicat de presă. Peter Eckstein-Kovacs este numit drept un avocat recunoscut în domeniul apărării şi promovării drepturilor omului. „Acesta indeplineşte atât criteriile profesionale cerute de lege cât şi pe cele de integritate şi independenţă susţinute de către societatea civilă. Sunt binecunoscute poziţiile sale publice pentru reformarea Justiţiei, simplificarea procedurilor în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului în favoarea solicitanţilor din România, respectarea dreptului constituţional la un mediu sănătos, implicarea decisivă în adoptarea legislaţiei antidiscriminare şi pentru respectarea altor angajamente europene ale României", mai transmite comunicatul.


Totodată, organizaţiile semnatare au adresat Parlamentului rugămintea de a li se permite participarea la audierile candidaţilor pentru funcţia de Avocat al Poporului.

abonare newsletter