Politică

Alianţa anti-USL prinde contur

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/30/06-ungureanu-initiativa.jpg" border="0" align="right" />Dreapta se consolidează, pentru parlamentarele din decembrie.</strong>

Inițiativa Civică de Centru-Dreapta, PDL, PNȚCD, Noua Republică și Fundația Creștin-Democrată au semnat, miercuri, manifestul politic „Români, sus inima! România are viitor". Acesta este, de altfel, primul pas al alianței electorale de centru-dreapta care va participa la alegerile parlamentare din 2 decembrie.

La lansare au luat parte liderul PDL, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Aurelian Pavelescu, Mihail Neamţu şi Adrian Papahagi.
Liderul PDL, Vasile Blaga a precizat, la ceremonia de semnare a manifestului politic „Români, sus inima! România are viitor”, că guvernarea de două luni a USL a reprezentat un dezastru, dreapta fiind calea de urmat. Blaga a explicat că alianţa este una pentru apărarea statului de drept şi a democraţiei, atât de atacate de către USL prin gruparea Ponta-Antonescu.
„Astăzi PDL îşi exprimă clar intenţia de a-şi uni forţele în mod natural cu alte formaţiuni atasate valorilor democratice şi statului de drept. Aceasta alianţă se naşte în mod natural, forţele civice responsabile îşi unesc forţele în momentele grele pentru ţară. România a traversat în aceste două luni cea mai gravă criză politică şi economică după 1989. Am văzut cum gruparea Ponta-Antonescu încalcă brutal Constituţia şi încearcă să confişte instituţiile statului de drept. Două luni de zile care au reprezentat un dezastru pentru România”, a spus Blaga, potrivit Ziare.com.
Acesta a prezentat şi obiectivele alianţei, recaştigarea credibilităţii în UE şi NATO a României, modernizarea statului şi independenţa Justiţiei. Iniţiatorul ICCD, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, la rândul său, că manifestul cuprinde toate valorile şi principiile în care aceste partide cred, acesta fiind semnalul de lupta şi finalul perioadei de acomodare.

Boc: „Coalgularea forţelor de dreapta, o necesitate“

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat miercuri, înainte de lansarea manifestului, că este necesară coagularea forţelor politice de centru-dreapta, aşa cum există şi o coagulare a forţelor de centru-stânga.
„Pentru alegerile din toamnă este absolut necesar să existe o coagulare a forţelor de centru-dreapta, aşa cum există, pe cealaltă parte, o coagulare a forţelor de centru-stânga. Este firesc ca românii să aibă la vot cele două opţiuni majore, o opţiune de stânga, care şi-a demonstrat în ultimele luni capacitatea de a guverna, mă refer la USL, şi o opţiune de centru-dreapta, care a fost validată internaţional, rezultatele economice au adus stabilitatea acestei ţări“, a spus fostul lider al PDL.
Şi liderul PDL Cluj, Daniel Buda declara, la sfârşitul săptămânii trecute că alianţa de centru-dreapta este o alianţă care se împune şi pe care, de altfel situaţia politică din România o cere. „Este o alianţă care se impune, pe care o impune situaţia politică actuală din România, ca o alternativă serioasă la ceea ce înseamnă guvernarea de astăzi“.
În ceea ce priveşte partenerii politici care vor alcătui această alianţă, Buda a mai precizat: „Un lucru este cert. Vor face parte acele formaţiuni politice de dreapta, PNŢCD şi alte formaţiuni politice de dreapta, dar şi ONG-uri. De altfel, preşedintele PDL, Vasile Blaga preciza, tot în cursul săptămânii trecute, că alianţa electorală de centru-dreapta, din care face parte şi PDL, va fi constituită până la mijlocul lui septembrie, având în componenţă patru partide. El a menţionat, totodată că nu crede că UDMR ar putea accepta o alianţă pre-electorală.

abonare newsletter