Politică

Cine minte, Ponta sau Rus?

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/08_august/06/03-ioan rus victor ponta usl _sc_02.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Primarii din comunele Clujului spun că vor „lua la puricat morții”. Premierul Victor Ponta a declarat vineri, că situaţia a demonstrat că afirmaţia ministrului de Interne, Ioan Rus, din 24 iulie, conform căruia numărul total al cetăţenilor cu drept de vot este de 18,2 milioane persoane, nu a fost adevărată.</strong>

Ponta a mai precizat că doreşte ca mai întâi să rezolve solicitarea primită din partea Curţii Constituţionale şi abia apoi să vadă cine este responsabil. El a mai arătat că miniştrii Ioan Rus şi Victor Paul Dobre au semnat adresa de trimitere a datelor pentru numărul de CNP-uri, existentă la serviciul de evidenţă a persoanei la nivel centralizat, dar că judecătorii Curţii au cerut date reale privind listele electorale permanente.
Între timp, românii au aflat că vor trebui să se pregătească pentru un mini-recensământ instant, pentru actualizarea listelor electorale. Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, tot la sfârşitul săptămânii trecute, că actualizarea listelor electorale va presupune un „mini-recensamant“, care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, prin vizite foarte scurte, de „trei secunde“, la domiciliul românilor. Pentru ideea organizării mini-recensământului, Rus a fost taxat de democrat liberali, care, ieri, i-au cerut demisia.

Democrat liberalii au cerut demisia lui Rus

Primarul municipiului Cluj-Napoca, democrat-liberalul Emil Boc, a avut o dispută verbală, vineri, cu ministru Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii care a avut loc la Palatul Victoria.
Potrivit Agerpres, Boc a ridicat problema lipsei de personal care să efectueze mini-recensământul în vederea stabilirii numărului de persoane cu drept de vot la nivelul municipiului Cluj. „Nu am înţeles foarte clar cine sunt aceia care vor face acest mini-recensământ. Vreau să precizez, şi vorbesc doar în numele municipiului Cluj-Napoca, la poliţia locală sau la alte servicii nu deţin persoane care să fie în afara sarcinilor de serviciu şi să deţină alte atribuţii. (...) Angajaţii primăriei nu pot să realizeze acest lucru pentru că au alte atribuţii de serviciu. Este şi perioadă de concedii, toţi şi-au luat în această perioadă concedii de odihnă şi lucrăm la un nivel redus în primărie sub aspectul personalului“, a afirmat Emil Boc. În replică, ministrul Ioan Rus a spus: „Dacă în primăriile noastre, consiliile judeţene, nu găsim oameni cu care să facem treaba aceasta, vă propun să importăm nemţi. Ceva tot trebuie să facem. Aducem nemţi care să ne facă numărătoarea aceasta de liste electorale“. Ministrul a adăugat că, până marţi, va fi comunicat în scris mecanismul de recenzare şi ce oameni pot fi utilizaţi pentru acest lucru. „Obligaţia legală de a actualiza aceste liste aparţine primarilor. Deci vă îndepliniţi obligaţiile legale“, i-a mai spus Ioan Rus lui Emil Boc.
Primarul Clujului a revenit, însă, arătând că Guvernul nu trebuie să conteze pe ce poate face o primărie în acest sens într-un timp foarte scurt „pentru că nu se poate“. „Nu avem niciun fel de obligaţie legală de a merge şi de a bate la uşile oamenilor şi de a întreba dacă este acasă sau nu. Iar dreptul la concediu nu pot să i-l iau unui om care l-a solicitat şi este aprobat în momentul de faţă“, a conchis Emil Boc.
De asemenea, pentru „mascarada“ mini-recensământului, democrat liberalii au cerut duminică, demisia lui Rus din funcţia de ministru. „Cerem ca ministrul Ioan Rus să demisioneze imediat. A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public în faţa a 22 de milioane români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la 2-3 oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă, iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot. Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem că nu şi domnul ministru Rus trebuie să plece", a precizat duminic, democrat liberalul Cezar Preda.

Runcan: „Principala problemă va fi la cei decedaţi, în mediul rural“

Directorul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Cluj-Napoca, Traian Runcan  consideră, la rândul său, că mini-recensamântul este o „chestiune foarte complicată“ şi complexă, dar care nu va duce la o răsturnare de situaţie. „Cred că principala problemă va fi la cei decedaţi, unde s-ar putea vorbi de o indisciplină a serviciului de stare civilă, o potenţială indisciplină. Va fi o problemă, din punctul meu de vedere mai ales în mediul rural. Pentru că în momentul în care decedează cineva trebuie să se facă trimitere, comunicare la certificatul de naştere. Or de aici vin greşelile ulterior în liste, dacă nu se fac comunicările pentru liste, apar greşeli, dacă se strecoară o greşeală nu se întoarce nimeni să purece lucrurile. Însă baza de date informatizată este actualizată periodic, sunt nişte termene legale în acest sens. Nu neg că sunt morţi pe liste, dar nu cred că vor fi rezultate spectaculoase, în acest sens, pentru a schimba situaţia. S-a făcut trimitere la primari, nu primarii sunt vinovaţi aici“, a declarat Runcan pentru Monitorul de Cluj. El a mai precizat că în următoarele zile urmează să se stabilească o modalitate de lucru.

Primăriţa de la Chinteni: „Sunt persoane decedate care figurează pe liste“

Primarul localităţii Chinteni, Lucia Suciu, susţine, la rândul său că, indiferent „dacă o fi pentru Băsescu, sau nu, acest mini-recensămnt“, datele trebuie aduse la zi. „Trebuie actualizate aceste liste electorale, trebuie clarificată situaţia. Analizând listele electorale, am constatat că sunt persoane decedate care figurează pe liste, dar şi cetăţeni scoşi de pe liste. Noi am solicitat de multe ori actualizarea acestora. De exemplu, la noi apar nişte moldoveni care au buletine de Chinteni, făcute în urmă cu 15 ani, dar nu i-a văzut nimeni de la noi“, a spus Suciu, pentru Monitorul de Cluj.

Situaţia decedaţilor, luată la puricat la Băişoara

Primarul localităţii Băişoara, Minodora Luca susţine că Prefectura a solicitat o listă cu decedaţii din ultimii 10 ani. „La noi s-a făcut corect recensământul. Nouă ni s-a cerut, de la Prefectură o listă cu decedaţii ultimilor 10 ani. Cred că sunt multe localităţi cu probleme. Dar de la noi sunt foarte mulţi plecaţi în străinătate, în Spania, în Italia, de exemplu, care sunt jigniţi să fie scoşi de pe listele elctorale. Ne-au spus: nu se poate aşa ceva, nu avem nicio cetăţenie, lucrăm în străinătate, dar ne întoarcem acasă de fiecare dată şi votăm, am fost şi la alegerile locale“, a spus Luca.

abonare newsletter