Politică

Campania electorală de pe uliţă

<p><img src="documente/stories/2012/06_iunie/05/03 afise rupte campanie electorala _sc_04.jpg" border="0" align="right" />Vreme frumoasă şi soare. Oamenii se pregătesc de Rusalii, una dintre cele mai importante sărbători creştine. Mai este doar o săptămână până la alegeri, iar campania electorală este pe sfârşite şi în cele trei localităţi din judeţul Cluj străbătute de noi.</p>

Cu toate acestea, subiectul scrutinului din 10 iunie nu îşi prea găseşte locul în ordinea firească a lucrurilor de aici. Locuitorii se plâng de o campanie „agresivă“ sau, dimpotrivă de o campanie „mai puţin activă“, în comparaţie cu cea din 2008.

La Baciu, campanie cu afişe rupte

În localitatea Baciu (Kisbacs, în limba maghiară), vremea bună nu i-a scos pe oameni din case. La întrarea în comună, gardurile sunt tapetate cu afişe electorale rupte. Semn că aici campania electorală este „agresivă“, cum de altfel ne explică şi oamenii. Lângă mini-marketul din Baciu, câţiva oameni trec razant pe lângă noi, pentru că nu au timp de „discuţii“.

Vânzătoarea de la magazin, zgârcită la vorbă, ne spune că nu ştie dacă merge la vot, că nu este interesată de subiect şi că întenţionează să plece în concediu exact în perioada alegerilor. Mult mai vorbăreţ este consilierul local Leone Ferenţ, în vârstă de 46 de ani, care ne explică de ce au fost rupte afişele electorale şi cum stă comuna Baciu la capitolul prezenţă la vot.

„Aici şi-au rupt afişele unii altora, adică partidele între ele, campania electorală este, în general paşnică, dar în privinţa afişelor este chiar agresivă“, spune consilierul. El se plânge totodată de faptul că oamenii din Baciu nu sunt interesaţi de politică şi în general nu au spirit civic.

„Este un lucru bun că va fi doar un tur de scrutin. Cu toate astea, nu văd ca prezenţa să treacă de 50%, oamenii nu se implică prea mult, în 2008 prezenţa a fost de 54%, ne informează consilierul“. Şi Liviu Rezmives, în vârstă de 43 de ani se plânge, la rândul său de faptul că anul acesta, campania nu a fost suficient de activă şi că oamenii nu sunt suficient de informaţi. De la noua administraţie locală, el se aşteaptă la „schimbări“, „proiecte cu fonduri europene“ şi nu mai vrea să audă de „discriminare“. De toate astea se va ocupa chiar el însuşi, pentru că de altfel, la algerile din 10 iunie va candida pentru un loc în Consiliul Local.


„Omul sfinţeşte locul, nu contează culoarea politică“

„Consilierii iau bani mulţi, dar nu fac nimic“, spune nemulţumit Gheorghe Mureşan, în vârstă de 66 de ani, care în schimb, are încredere în tinerii din Baciu. „Pe mine nu mă interesează culoarea politică a celor care ne conduc, consilierii nu fac nimic oricum, indiferent de partidul din care fac parte. Ar trebui să se facă anual dare de seamă... Dar eu cred în tinerii din Baciu, cred că vor merge la vot, ei sunt viitorul. Eu cred că omul sfinţeşte locul, nu contează culoarea politică. Cred că trebuie să atragem fonduri europene, să se facă investiţii, ferme, oamenii să poată să ţină animale. Să se facă investiţii în agricultură, zootehnie“, mai spune pensionarul.

Campanie electorală în beznă

Intrată în discuţie, o femeie se plânge că la Baciu iluminatul public nu a funcţionat timp de o săptămână. „Cum să nu fii interesat să rezolvi problema iluminatului public, mai ales în campanie electorală... Te promovezi în întuneric, cum vine asta...iar problema s-a rezolvat doar după o zi după ce am sunat la Primărie“, râde ironic Lucia Ţală, în vârstă de 55 de ani. Cu toate că este nemulţumită de ce s-a făcut până acum în Baciu şi de faptul că aici „oamenii se confruntă cu probleme din secolul 20“, femeia ne spune că va aduce o urnă specială pentru ca mama sa să poată vota.

„Eu sunt din Cluj-Napoca, acolo voi vota, dar pentru mama mea voi aduce o urnă specială. La Cluj campania electorală este mult mai activă, au fost organizate dezbateri, aici nu s-a organizat aşa ceva, oamenii nu au fost informaţi“, mai spune ea.


La Sânpaul, „case cu piscine“

Mai încolo de Baciu, în satul Rădaia, atmosfera este calmă, iar afişele electorale nu sunt rupte. Plouă deja, iar pe drum înspre Sânpaul nici ţipenie de om, doar o căruţă trece pe lângă noi. Aici nu doar gardurile sunt „tapetate“ cu afişe, ci şi geamurile unor case. Maria şi Ioan Petrişor, în vârstă de 65 respectiv 70 de ani au de lucru pe lângă casă. Au un bivol, au oi şi au mereu „multe de făcut“. Femeia ne spune să „nu o filmăm aşa îmbrăcată“. Cei doi laudă administraţia locală care „a făcut multe pentru locuitorii din Sânpaul“. Tot ei ne informează că mulţi tineri din localitate lucrează la Cluj-Napoca şi că mulţi din oraş au început să îşi construiască la Sânpaul case cu piscine“. „Noi îl votăm tot pe primarul ăsta, este primar de opt ani şi ne este văr. S-a băgat apă aici, tot ce trebuia s-a făcut...“, mai spun bătrânii.

De la biserică, la vot şi apoi...la crâşmă

La Gârbău, afişe mari electorale lipite pe garduri şi în zona centrală a comunei, lângă căminul cultural. Oamenii de aici vor merge la vot, dar mai întâi la biserică, pentru că „aşa este tradiţia“. Ei se laudă că „a fost o campanie civilizată până acum“ şi că „nu au primit nimic“, spre deosebire de localele din 2008. Dar, cu tot spiritul civic, locuitorii din Gârbău se plâng că nu au ce lucra. Din acest motiv, mulţi tineri pleacă din localitate, fie să facă naveta la Cluj, fie chiar peste graniţă. „Am avut vaci şi le-am vândut, că nu este lăptărie. Nu am nici pensie nici serviciu, trăiesc din venitul soţului meu. Tinerii merg să lucreze în Cluj, de unde fac naveta, sau în străinătate. Sigur că merg la vot, şi la alegerile din 2008 am fost“, spune Viorica S., în vârstă de 49 de ani.

La cârciuma din localitate, Gelu Câmpean, în vârstă de 38 de ani bea liniştit o bere. Este şomer, a lucrat în Cluj-Napoca, iar în 10 iunie îşi va exercita dreptul de vot, cum a făcut, de altfel, la toate alegerile de la Revoluţie încoace. În duminica alegerilor, va merge la biserică, la vot, iar apoi, de ce nu, la crâşma din sat, că aşa este tradiţia. „La toate alegerile am fost la vot. Sigur că merg la vot săptămâna viitoare. Nu am ratat alegerile de la Revoluţie încoace, de fiecare dată am fost“, spune, la rândul său, barbatul.  

abonare newsletter