Politică

Proprietarii deposedaţi abuziv vor putea fi despăgubiți parțial

<p />Proprietarii de imobile deposedaţi în mod abuziv în perioada comunistă vor primi o despăgubire egală cu maxim 15% din valoarea reală a bunului respectiv, potrivit unui proiect de lege care s-a aflat, miercuri, în primă lectură, pe masa şedinţei de guvern.

Este vorba de proiectul de lege privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele luate abuziv în perioada regimului comunist.

„S-a eliminat măsura reparatorie a restituirii în natură a imobilelor solicitate sau compensarea cu alte bunuri sau servicii sau restituirea pe alt amplasament, singura măsură reparatorie constă în acordarea de despăgubiri stabilite potrivit prezentei legi. (...) Despăgubirile se vor acorda în limita unui procent de 15% din valoarea reală a bunului şi eşalonarea plăţilor despăgubirilor pe o perioadă de de 10-12 ani”, a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele ANRP, Dorina Danielescu.

Ea a explicat că atunci când s-a stabilit acest procent s-a avut în vedere strategia fiscal-bugetară şi că suma alocată pentru a plăti aceste despăgubiri este de 531 milioane lei anual.

„În prezent este un mecanism nefuncţional. Practic, prin această variantă a proiectului de lege se face ca acest mecanism nefuncţional să devină unul funcţional”, a adăugat preşedintele ANRP.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu a afirmat că instituţia pe care o reprezintă este conştientă de „nemulţumirile şi frustrările” pe care le poate genera acest proiect de lege, dar trebuie văzut „contextul economic” în care se încearcă rezolvarea acestei probleme.

„E o problemă care va stârni controverse, dar singura variantă pe care o avem la îndemână este ca acest Guvern să se apuce de treabă, să respecte rezoluţia CEDO şi să încerce să privească spre binele comun al tuturor celor care sunt în situaţia de a-şi redobândi, într-o formulă sau alta, într-o proporţie sau alta, vechile proprietăţi, vechile drepturi”, a susţinut purtătorul de cuvânt.

Suciu a mai spus că Guvernul se află sub o dublă presiune în ceea ce priveşte adoptarea acestui proiect de lege.

„O dată există acest termen limită de timp impus de rezoluţia Curţii Europene - iulie 2012 - când trebuie să avem legislaţia în funcţie pentru că sunt un număr mare de procese la CEDO care altfel riscă să pună România într-o situaţie extrem de dificilă. (...) Pe de altă parte există un număr mare de persoane care încă aşteaptă clarificarea unei situaţii neclare de mai bine de 20 de ani”, a explicat Suciu.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că, în această problemă, actualul Executiv decontează o problemă care s-a acumulat în ultimii 15-20 de ani din cauza unor „indecizii guvernamentale”.

abonare newsletter