Politică

Europarlamentarul clujean Daniel Buda: „Nu cred că în acest moment putem vorbi de ruperea coaliției de guvernare!”

Blocajul la care a ajuns coaliția de guvernare în negocierile privind comasarea alegerilor a generat, în ultimele zile, tensiuni între cele două partide care se află la putere.

Europarlamentarul Daniel Buda (PNL) și Alexandru Cordoș, secretar general al PSD Cluj Foto: Faceboook Daniel Buda; Facebook Alexandru Cordoș Europarlamentarul Daniel Buda (PNL) și Alexandru Cordoș, secretar general al PSD Cluj Foto: Faceboook Daniel Buda; Facebook Alexandru Cordoș

 

Nu există, însă, riscul ruperii acesteia. Cel puțin nu în momentul de față, spun liderii politici.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL) spune că „ia act” de actualul blocaj. „În momentul de față, există într-adevăr un blocaj în coaliție, legat de comasare, deoarece PSD a dorit să avem un candidat unic la prezidențiale în persoana domnului Ciolacu, și evident că PNL nu își poate permite să nu aibă candidat la alegerile prezidențiale, și de altfel nu ar fi fost nici moral pentru alegători să venim cu o astfel de formulă de lucru. Suntem într-un blocaj, personal iau act de acest lucru și de faptul că se ratează o oportunitate pentru clasa politică, pentru români în primul rând de a avea pe masă toate opțiunile celor care doresc mai departe continuarea proiectului european și consolidarea acestuia, versus cei care pun sub semnul întrebării acest proiect european și care doresc o altă abordare, o apropiere de Rusia”, a spus Daniel Buda, pentru monitorulcj.ro. 

Europarlamentarul clujean mai precizează că pentru România era o bună opțiune de „a avea aceste alegeri împreună”, de a pune pe masă aceste aspecte care țin de dezvoltarea și modernizarea României. „Trebuie să fie foarte clar că dezvoltarea și modernizarea României în opinia noastră, a celor de la PNL - și sunt convins că și în opinia celor de la PSD sau USR - se poate face doar cu ajutorul fondurilor europene, pe când celelalte partdie, AUR și SOS spun că această apartenență la UE ne creează probleme și vor altceva. 

Șansele sunt destul de mici de a mai găsi un numitor comun, pentru că încă o dată subliniez PNL nu poate renunța la ceea ce înseamnă candidatura la prezidențiale”, a mai declarat Daniel Buda.


Coaliția nu se rupe. Deocamdată. 
 

În ce privește o eventuală rupere a coaliției de guvernare, Daniel Buda a completat: „Nu cred ca in acest moment putem vorbi de ruperea coaliției de guvernare! Am intrat oarecum într-o alianță aparent nefirească, tocmai pentru a asigura stabilitatea într-o regiune geopolitică complexă și într-o perioadă extrem de complicată! Evident ca mai departe ne dorim această stabilitate. Istoria îi va judeca însă pe cei care au ratat ocazia de a pune mai presus de interesele lor și de partid , interesele României!”.


Ce așteptări are PSD


Pe de altă parte, social democrații clujeni își exprimă speranța că PNL va fi conștient de contextul actual și va lua cea mai bună decizie. „PSD a reiterat constant pregătirea sa pentru orice scenariu politic ce ar putea surveni. În contrast, PNL a insistat cu determinare asupra ideii de comasare a unor aspecte politice. Ar fi fost de dorit să observăm aceeași determinare și în negocierile privind măsurile benefice pentru cetățeni, nu doar în reconfigurarea peisajului politic în perspectiva anului electoral. Am fost consecvenți în a sublinia faptul că argumentele în favoarea sau împotriva comasării ar trebui să se concentreze pe interesul alegătorilor, nu al politicienilor. Atunci când PNL a introdus acest subiect în discuțiile din coaliție, PSD a solicitat stabilirea unei decizii clare pentru toate scrutinurile care vor avea loc în acest an, astfel încât să se asigure o predictibilitate pentru alegători.

Este evident că PSD va continua să guverneze în beneficiul cetățenilor, așa cum a făcut până în prezent, având în vedere că ne dorim stabilitate și suntem conștienți de responsabilitatea noastră față de cetățeni. Ne exprimăm speranța că PNL va fi conștient de contextul actual și va lua cea mai bună decizie în interesul cetățenilor țării, a spus, la rândul său”, Alexandru Cordoș pentru monitorulcj.ro.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

 

CITEȘTE ȘI:

Blocaj în negocierile pentru comasarea alegerilor

Emil Boc, despre comasarea alegerilor: „A nu avea încredere că oamenii nu vor fi şti să aleagă între buletinele de vot reprezintă o ofensă la adresa cetăţeanului”

Ciucă: Discutăm toate ipotezele în privinţa comasării alegerilor

abonare newsletter