Politică

Analistul politic clujean George Jiglău, despre alianța electorală Dreapta Unită: „M-a surprins fastul marii lansări”

Analistul politic clujean George Jiglău nu dă prea mari șanse construcției electorale Dreapta Unită, care se vrea o alternativă la actuala coaliție alcătuită din PSD și PNL.

Ce șanse are noua construcție electorală de dreapta să învingă PSD și PNL, în opinia comentatorilor politici clujeni Foto: monitorulcj.ro Ce șanse are noua construcție electorală de dreapta să învingă PSD și PNL, în opinia comentatorilor politici clujeni Foto: monitorulcj.ro

 

Alianța electorală Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, și-a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, structura listei comune la europarlamentare și programul prin care își propune să se impună ca „alternativă la actuala coaliție”. Analistul politic clujean George Jiglău atrage atenția asupra fastului cu care a fost organizat acest eveniment, cu toate că despre existența acestei structuri politice se știe de o bună bucată de vreme.


„M-a surprins fastul marii lansări (a alianței – n.red) câtă vreme era o chestiune  cunoscută de luni de zile, nu i-am prea văzut rostul. Dincolo de marile declarații specifice unui eveniment de genul acesta, șansele ca o alianță cum este aceasta să câștige, în care partidul cel mai mare e undeva pe la 10 la sută (dar nici asta nu e foarte sigur – mă refer la USR) iar celelalte două nici nu mai știm pe unde sunt, și care se poziționează foarte clar într-o anumită parte a scenei politice, încă din denumirea ei, nu sunt foarte multe...Nu cred că sunt multe șanse să învingă o coaliție care deocamdată nu știm dacă va merge la un moment dat pe liste comune, separate, în funcție de tipul de alegeri de anul acesta. PSD-PNL este o alianță care încearcă să acopere un electorat cât mai larg, cu interese destul de diverse sub auspiciile astea ale ideii de stabilitate care în contexte complicate cum sunt cele pe care le trăim s-ar putea să prindă destul de bine la alegători. Și mai ales confruntați și cu o altfel de opoziție, (mă refer la AUR) destul de coservatoare și mai agresivă în limbaj, și care va deveni și mai agresivă pe parcursul anului”, a declarat George Jiglău, pentru monitorulcj.ro.

Nu prea are șanse să bată o coaliție cum e cea actuală

El atrage atenția, de asemenea, că noua construcție este o alianță de partide relativ mici, și care se poziționează clar ca fiind de dreapta. „Nu prea are șanse să bată o coaliție care acoperă și stânga și dreapta, unde sunt și liberali și conservatori și social democrați, în care multă lume care vină disciplinată la vot s-ar putea să se regăsească. Deci nu ar trebui să avem așteptări foarte mari. E o alianță cu figuri politice bine rulate în politica românească cum e Ludovic Orban, Eugen Tomac, Băsescu – dar care acum nu mai e atât de prezent... S-au brenduit (cei din USR – n.red) ca partid care vine cu oameni noi și este cumva antisistem, iar acum să te aliezi cu figuri de genul acesta...nu știu cât de bine va da la electoratul USR sau mai degrabă pe care îl vizează USR. S-ar putea să provoace destul de multă dezamăgire. Problema USR e că încă de la început s-a prezentat cu un mesaj de genul acesta care la un moment dat va fi contraproductiv. E aproape imposibil ca după un număr de ani de politică să nu intri în niște alianțe și să nu ai de-a face cu niște compromisuri. Iar dacă la început au dat mesaje foarte dure și abrupte legate de toate celelalte partide, acum s-ar putea să aibă de suferit la capitolul imagine în raport cu cei care l-au votat până acum”, a mai spus George Jiglău.


Cum rămâne cu gruparea Cioloș


Cât despre gruparea Cioloș și perspectivele acesteia, Jiglău completează: „Nu știu dacă alianța asta are darul de a compensa plecarea grupării Cioloș din USR, dar oricum, nici aceea nu pare să se descurce foarte bine din punct de vedere electoral, nu prea îi vedem  prin sondaje, cine știe dacă vom avea o surpriză la europarlamentare. Nu mă aștept ca la scorul pe care îl are USR în momentul acesta să se adauge procente semnificative, ca urmare a alianței pe care o vedem acum în așa fel încât să punem pe seama acestei mișcări politice vreun rezultat mai bun sau nu. Nici PMP, și nici Ludovic Orban nu păreau că bifează procente în sondaje până acum. Nu mă aștept ca alianța în sine să facă vreo diferență foarte mare”.  

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

CITEȘTE ȘI:

Studiu. Dreapta populistă „va câștiga teren” la alegerile europarlamentare din iunie: „Ne așteptăm la un viraj brusc la dreapta”

Liberalii și-au propus să câştige toate rândurile de alegeri din 2024

Etichete: pmp USR psd pnl
abonare newsletter